Claude Monet' põrm võib jõuda Panthéoni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi Panthéon
Pariisi Panthéon Foto: wikipedia. org

Kunstiekspert tegi Prantsusmaa presidendile ettepaneku viia kuulsa maalikunstniku Claude Monet' põrm ta matmispaigast Givernyst  Prantsuse rahvuskangelaste viimasesse puhkepaika Pariisis asuvasse Panthéoni.

84 aastat pärast Monet'  surma kaalub praegune president Nicolas Sarkozy, kas kunstnikule peaks sellist austust avaldama, kirjutab The Independent.

Monet' ümbermatmise idee käis välja kunstikriitik ja galeriiomanik Guy Wildenstein.

11 aastat tagasi lubas tollane Prantsusmaa president Jacques Chirac Wildensteini isale Daniel Wildensteinile, et Monet' jäänused viiakse Panthéoni.

Seda ei tehtud, kuna kultuuriminister laitis idee maha, öeldes, et Monet peab jääma Normandiasse Givernysse. Ta põhjendas seda sellega, et kunstniku maja ja ta kuulus vesiroosiaed asub sealsamas.

Nüüd käis kunstikriitik Monet' ümbermatmise idee uuesti välja, öeldes, et Prantsuse kuulsuste matmispaigas ei ole ühtegi maailmakuulsat kunstnikku.

Küll on sinna maetud keiser Napoleoni lemmikkunstnik Joseph-Marie Vien (1716 – 1809), kuid tema kuulsus jäi Monet' omale alla.

«Ma ei taha vähendada Vieni tähtsust, kuid Monet on kunstnik, kes mõjutas tervet generatsiooni,» selgitas Guy Wildenstein.

Sarkozy sõnul ta kaalub seda ettepanekut.

See ei ole esimene kord, mil tehakse ettepanek matta Prantsuse surnud kuulsusi ümber Panthéoni. President Sarkozy käis eelmisel aastal välja idee matta kirjanik Albert Camus sinna. Vasakpoolsed süüdistasid parempoolset presidenti siis surnute rakendamises oma poliitilise vankri ette. Nad leidsid, et vaba ja antagonistliku vaimuga Camus tunneks end riigi ametlike kangelaste seas halvasti.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles