Austraalia aborigeenid vihastasid Vene iluuisutajate peale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksana Domnina ja Maksim Šabalin
Oksana Domnina ja Maksim Šabalin Foto: AP / Scanpix

Tallinnas Euroopa iluuisutamise meistrivõistlustel aborigeenide teemalise etteastega esinenud Venemaa iluuisutajad ärritasid Austraalia põliselanikke.

Aborigeenide juhtide sõnul on tegemist kultuurivargusega ning selle eest tuleks sportlasi karistada, kirjutab abc.net.au.

Oksana Domina ja Maksim Šabalini sõnul läks etteaste hästi ja nad jäid rahule.

«Meie treener pakkus välja aborigeeniteema ning me otsustasime katsetada. Uurisime selle kohta ka internetist ja asi tundus põnev. Meie eesmärgiks ei olnud, et see peab olema just Austraalia oma, kuid tahtsime, et tants oleks tuhandeid aastaid vana,» selgitas Šabalin.

Iluuisutajate kostüümid püüdsid imiteerida aborigeenide kehamaalinguid.

«Meie jaoks on tegemist solvanguga. See on järjekordne näide, kuidas meie kultuuri labastatakse ja ära kasutatakse,» sõnas New South Walesi aborigeenide kogukonna juht Sol Bellear.

Belleari sõnul kasutati nende rituaalset tantsu ilma loata ning nendega konsulteerimata.

Austraalia endine iluuisutaja Belinda Noonan oli venelaste suhtes samuti kriitiline.

«Nad on suurepärased iluuisutajad. Kui neile hakkas aborigeenide muusika ja tants meeldima, siis oleks sellega pidanud natuke rohkem eel- ja uurimistööd tegema. Kuigi nad kasutasid aborigeenide kultuuri osi, jäi etteaste paljuski vajaka. Nende kostüümid olid lausa kohutavad,» oli Noonani arvamus.

Aborigeenid plaanivad kirjutada Venemaa suursaadikule Austraalias sellekohase kaebekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles