Raamatuklubi edendab lauamängukultuuri

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Quoridor on märksa keerulisem lauamäng, kui esmapilgul tundub.
Quoridor on märksa keerulisem lauamäng, kui esmapilgul tundub. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu raamatusõprade klubis Rüütli 16 toimuvad lauamängude õhtud, millega klubi soovib edendada pärnakate lauamängukultuuri.


Klubi üks eestvedajaid Reelika Alunurm rääkis, et lauamängijad kogunevad klubisse juba neljandat korda ja algust tehakse igal kolmapäeval kell 18. Mängitakse kolm-neli tundi jutti.



Lõbus ajaveetmine


Lauamängude maailm on väga rikas ja kuigi mõnd tõsisemat lauamängu on võimalik osta raamatupoestki, saab neid enamasti valida pealinna lauamängupoodidest. Mänge saab hankida internetipoodidestki.



Kätt on proovitud mängudega “Ticket to Ride, “Pandemic”, “Agricola” (see on maailmas praegu ülipopulaarne) ja “Chicago Express”. Viimasel kohtumisel võeti ette “Carson City”.



“Selles mängus pidime olema kõik kuulsuse jahil kauboid. Et võita, tuli osta maad, ehitada rantšosid, panku, saloon’e või neid rüüstamas käia,” kirjeldas Alunurm.



Sedapuhku tuli mängijaid rohkem kui tavaliselt (laudkonna moodustab neli-viis inimest) ja nii oli osa mängijaid paaris. Ent seda lõbusamaks mäng kujunes.



Kui osalejate arv kasvab klubis kümneni, mängitakse kahes laudkonnas ja mitut eri mängu korraga. Seni on kohal käinud huvilised vanuses 18-30 aastat. Vanemad mängijad on samuti oodatud.



Lauamängude raskusaste ja mängijate vanus varieerub. Kui osaleja on noorem kui 14 aastat, oleks vajalik eelregistreerimine (www.aastaring.hingevarv.ee), sest siis saab kohale tuua raskusastmelt kergemaid mänge.



Hoiab vaimu virge


Raamatusõprade klubis mängitavad lauamängud kuuluvad Pärnu entusiasti Andi Lõhmuse kogusse.



Lõhmus rääkis, et on lauamängudega tegelnud poolteist aastat. Eestis tegutseb lauamänguklubi, mis on koondunud lauamänge müüva kaupluse ümber (www.ludo.ee).



Tallinnas ja Tartus toimuvad lauamänguturniirid ja -õhtud, paar korda aastas korraldatakse laagreid, mis kujunevad mitmepäevaseks mängumaratoniks. Lõhmus on osalenud eelmisel aastal suve- ja talvelaagris. Huvilisi on seal teismelistest keskealisteni ning mängud keerukuselt väga erinevad.



“Tegu on ajaveetmise võimalusega, mis on seltskondlikumat laadi,” märkis Lõhmus. Tema kogus leidub üle 30 mängu, peale selle nende laiendused.



Kui mängu saadab maailmas edu, antakse tihti välja selle laiendused, mis mängule taas värskust lisavad.



Üldse on lauamänge Eestis saadaval sadu: strateegia-, pere-, laste-, mõtte-, sõja-, loogika- ja kaardimängud.



Inimesed on mänginud lauamänge aastatuhandeid. See põnev hobi hoiab vaimu virge, arendab analüüsi- ja otsustusvõimet, suhtlemisoskust, olles samal ajal kaasahaarav ajaviitevorm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles