Doonorneer eemaldati naba kaudu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuelaadne operatsioon võimaldab organeid eemaldada naba kaudu
Uuelaadne operatsioon võimaldab organeid eemaldada naba kaudu Foto: AFP / Scanpix

USAs tehti operatsioon, milles doonorneer eemaldati nabasse tehtud sisselõike kaudu.

Ameeriklane Brad Kaster lasi oma ühe neeru ära opereerid, aitamaks sellega oma isa, kirjutab metro.co.uk.

Kirurgide kinnitusel paraneb sellest lõikusest kiiresti ning Kaster võib kahe nädala pärast tagasi tööle minna.

«Minu nabasse tehtud sisselõige oli väga väike ja ma ei tundnud mitte mingisugust valu. See haav on peaaegu märkamatu,» lausus mees.

Ühe sisselõike tehnikat kasutati esimest korda möödunud aastal, kui USA kirurgid eemaldasid ühel naisel sapipõie läbi tema naba.

Esimese sellise operatsiooni teinud kirurg Paul Curcillo sõnas, et uus meetod muudab organidoonorite jaoks protseduuri palju lihtsamaks.

Protseduuris tehakse nabasse sisselõige, mille kaudu viiakse patsiendi kehasse kõik kehasiseseks operatsiooniks vajalikud riistad, kaasa arvatud ka väike kaamera.

Siis lastakse patsiendi kehaõõnde süsinikdioksiidi, mis selle laiemaks muudab. Selle tulemusena on kirurgidel rohkem ruumi instrumente kasutada.

Organ vabastatakse teda  kinni hoidvatest kudedest, pakitakse plastikusse ja tõmmatakse läbi nabasse tehtud sisselõike välja.

Kirurgide kinnitusel on see tehnika veel nii uus, et kõiki sellega seonduvat ei osata veel ette näha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles