Uuring: Atkinsi dieet on kõige efektiivsem ja tervislikum kaalulangetaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebileht StickK pakub võimalust kihlveo abil kaalukaotust motiveerida
Veebileht StickK pakub võimalust kihlveo abil kaalukaotust motiveerida Foto: SCANPIX

Iisraelis Negevi ülikoolis tehtud uuring näitas, et Atkinsi dieet  on kõige efektiivsem ja tervislikum kaalulangetaja.

Uurijate sõnul on see dieet efektiivne seetõttu, et seal on vähe süsivesikuid ja palju valke, vahendab AP ajakirja New England Journal of Medicine.

Uuringus jälgiti 322 ülekaalulise katsealuse kaalulangetamist. Katsealused said süüa kolme erinevat menüüd, millest Atkinsi dieet osutus kaalulangetamisel kõige efektiivsemaks.

Uuring näitas, et Atkinsi dieedi pidajad kaotasid kahe aasta jooksul kaalus keskmiselt 5,5 kilogrammi. Vahemere menüüd eelistanud 4,6 kilogrammi ja väherasvast toitu söönud 3,3 kilogrammi.

Katsealustest enamik, üle 80 protsendi olid mehed, kelle keskmine kehakaal oli üle 90 kilogrammi.

Nii väherasvase kui ka Vahemere menüüd söönud meeste päevase energiavajaduse piiriks määrati 1800 kilokalorit. Naistel oli see 1500 kilokalorit.

Atkinsi dieedil olnud katsealuste kilokalorite määra ei piiratud.

Katsealustel soovitati eelistada puu- ja juurvilju, taimseid rasvu ja proteiine.

Uurijate sõnul mõjus Atkinsi dieet meestele paremini, naised seevastu võtsid kõige rohkem kaalus alla Vahemere menüüga.

Seda uuringut peetakse seni kõige paremaks näiteks erinevate menüüde mõjude kohta.

Vähe süsivesikuid sisaldanud Atkinsi dieedil olnud isikute kolesterooli tase alanes rohkem kui väherasvast menüüd söönutel.

Uurijad leidsid, et palju kala, juurvilju ja oliiviõli sisaldav Vahemere menüü sobib väga hästi ka diabeetikutele.

Uurijad tõdesid, et kõik kolm menüüd andsid kaalualandamisravimitega sama tulemuse.

Atkinsi dieet on maailmas tuntumaid madala süsivesikute ja kõrge valkude sisaldusega dieete. Loodud 1972 dr Robert Coleman Atkinsi (1930-2003) poolt, kes tutvustas seda raamatuseerias ja ulatuslikus kommertsprogrammis.

Atkinsi dieedi idee on piirata süsivesikute tarbimist, et ainevahetus läheks glükoosi põletamiselt üle keharasva põletamisele. See protsess algab, kui kehas tekib kättesaadavate süsivesikute lõppemise tagajärjel ketoos. Atkinsi järgi aitab ketoos kiiremini rasva põletada. Dieet piirab just nende süsivesikute tarbimist, mis mõjutavad veresuhkru taset, arvestusest jäetakse välja alkohol ja kiudained. Küllastunud rasvad, välja arvatud transrasvhapped, on lubatud.

Dieedi esimene faas, mis kestab kaks nädalat, on kõige rangemate piirangutega – süsivesikute tarbimist piiratakse 20 grammini päevas, et organism läheks kiiresti ketoosiseisundisse. Lubatud on süüa kala, liha (eriti lahjemat liha, linnuliha), koort, juustu, veidi lehtsalatit ja vähesel määral teatud muid aedvilju. Loobuma peab leivast, saiast, pastaroogadest, enamikust juurviljadest, riisist, kartulist, küpsistest, suhkrust, piimast, kohvist, teest ja alkoholist.

Selle perioodi vältel toimub kõige kiirem kaalukaotus – vahel kuni 4 kilogrammi nädalas. Teises faasis suurendatakse süsivesikute tarbimist iga päev 5 grammi võrra, kuid jäädes tasemele, kus toimub kaalukaotus alla 40 grammi päevas.

See faas lõpeb 4,5 kilogrammi enne soovkaalu saavutamist. Algab üleminekufaas, kus järk-järgult suurendatakse süsivesikute tarbimist tasemeni, kus kehakaal püsib stabiilsena.

Järgneb ideaalis elu lõpuni kestev hooldusfaas, kus omandatud toitumisharjumused peavad kinnistuma

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles