Värske särav Eesti lühifilm «Mis sul viga on?»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis sul viga on?
Mis sul viga on? Foto: Kaader filmist

Eesti filmikunstitaevasse on tõusnud uus särav täht, kes saavutas loetud tundidega suure populaarsuse.


Videokeskkonnas Youtube esilinastunud dokumentaal-sugemetega linateos kajastab hingetus urbanistlikus keskkonnas oma «mina» otsivate noorte inimeste ängi ja ahistust. Väliselt tühisest konfliktist loob režisöör suure üldistuse.

Teose kandvaks probleemiks on eksistentsiaalne küsimus, millega autor pöördub nii ühiskonna kui iga vaataja poole eraldi: «Mis sul viga on?». Jah, mis meil viga on? Sellele küsimusele peab vastama igaüks ise, ausalt endale näkku vaadates.

Film ei paku valmistõdesid ega lõplikke lahendusi. Vaatajat kutsutakse kaasa mõtlema ning küllap näeb iga filmisõber selles lühikeses, kuid põhjapanevas teoses oma vastust pealkirjas esitatud filosoofilisele fundamentaalküsimusele.

Eraldi väärib märkimist suurepärane näitlejatöö (Stanislavski meetod!) ning osatäitjate hämmastav kehastumisvõime. Meisterliku operaatoritööga (terve filmi jooksul praktiliselt vaid üks paan) suudab kaameramees meid otse sündmuskohta viia. Montaaž omakorda väljendab filmikunsti ülimat zeni: seda peaaegu ei pane tähelegi.

Head vaatamist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles