Kaalust alla ilma dieedita

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tahad kaalust alla võtta, siis unusta pidev näksimine.
Kui tahad kaalust alla võtta, siis unusta pidev näksimine. Foto: Buzzfoto/Scanpix

Ära piina end kapsasupi- või õunaäädikadieediga. Kaalust alla saab võtta ka vägivaldseid meetodeid kasutamata.


Samas ei piisa paljudele meist vaid üldistest soovitustest nagu näiteks - liigu rohkem ja söö vähem -, vaid me vajame midagi konkreektsemat, et õnnestuda. Väljaanne Apotheken Umschau on ära toonud kümme soovitust, mis aitavad igapäevaelu tervislikumale rajale pöörata ning ka liigseid kilosid kärpida.


Vähem alkoholi

Alkohol on tõeline kaloripomm ning paraku ei tea seda veel paljud. Pokaalis veinis on umbes 165 ja pooles liitris õlles umbes 215 kilokalorit - viimatinimetatu on aga üks kümnendik keskmise täiskasvanud naise päevasest kalorivajadusest. Lisaks mõjub alkohol alati söögiisu tõstvalt.

Niisiis - kui soovid kaalus alla võtta, siis loobu alkoholist või tarbi seda harva ning väikestes kogustes.


Joo õigesti

Suur klaasitäis vett enne õiget söögiaega täidab kõhtu ning aitab seega kaasa täiskõhutunde tekkimisele. Muidugi, mõnikord juhtub, et pärast vee joomist süüakse liiga vähe ning kõht läheb kiiresti tühjaks. Seetõttu peaks igaüks ise proovima, kuidas talle see meetod sobib.

Kui sinu eesmärgiks on kaalukaotus, siis unusta ka karastusjoogid ja magusad mahlad. Selle asemel joo vett, suhkruta teed või kohvi.


Rohkem jala ja rattaga

Iga astutud samm viib saledusele lähemale. Kui töökoht või toidupood kuigi kaugel ei ole, siis unusta auto ning mine sinna jalgsi või rattaga. Unusta liikuvad trepid ja liftid, vali tavaline trepp ja liiguta jalgu.


Liigu igal õhtul

Laisad sohvatunnid teleri ees olgu nüüdsest minevik. Enne kui end mõnusalt diivanile kukutad, tee vähemalt kümneminutiline tiir lähiümbruses. Muuda see oma igaõhtuseks harjumuseks. Proovi vastu pidada, sest nädalaga liigud kokku juba pisut rohkem kui tund aega. Ning mine tea - ehk avastad, et tegelikult võiks ka palju pikema jalutuskäigu teha.


Spordi koos sõpradega

Selle asemel, et sõpradega kõrtsis istuda või sõbrannadega kohvitada, minge parem koos uisutama või suusatama. Uudiseid saab vahetada ka koos sörkides või basseinis pikkusi mõõtes.

Kõige parem oleks, kui teil õnnestuks paika panna kindel sportimise aeg. Näiteks: teisipäeva õhtul teeme koos kepikõndi, neljapäeval lähme aeroobikasse. Kui kindel päev paigas, on vähem võimalusi kõrvalehiilimiseks. Pealegi saavad sõbrad üksteist kontrollida ja motiveerida.


Lõpeta, kui kõht on täis

Kõlab küll lihtsalt, kuid on raske järgida. Pea seda meeles nii kodus kui väljas süües: taldrikut ei pea tühjaks sööma! Kui kõht annab märku, et hakkab täis saama, siis pane nuga ja kahvel kõrvale ning selleks korraks aitab.

Ära söö edasi vaid seetõttu, et toit on nii maitsev või soovist mitte toitu alles jätta. Kodus saab allesjäänud toidu külma pista ning ka restoranis süües saab paluda toidu kaasa panemist.

Ära muuda end teiste prügikastiks. Kui lapsed taldrikut tühjaks ei söönud, ei pea sina küll nende jääke ära sööma.


Doseeri toitu

Tükk šokolaadi siit, teine sealt - nõnda koguneb paljudel inimestel söögiaegade vahepeal hulga kaloreid, ilma et nad seda ise märkaksid. Aitab see, kui sellised näkitsemised täpselt paika panna ja ära lugeda, näiteks viis korda päevas.

Sama kehtib ka põhisöögikordadel. Toitu taldrikule tõstes jälgi koguseid ja ära liialda. Hea on, kui sööki täis potid või pannid käeulatusest natuke kaugemal asuvad, sest siis on toidu juurde võtmiseks tarvis vahepeal lauast püsti tõusta. Pea meeles ka tuttavat väikese taldriku reeglit: väiksemal taldrikul tundub portsjon alati suurem.


Pea söögipäevikut

Eriti algul, kaalu kaotama asudes, on päevikust palju abi. Pane kirja kõik, mida sa sööd ja miks sa sööd. Vaata, et midagi ei ununeks ning ära vassi. Päeva lõpus võid tarbitud kalorid ka kokku lüüa. Enesekontrollil on abiks ka kaal, sest see tavaliselt ei valeta.


Luba endale teadlikult midagi

Keelatud toitu ei ole olemas. Küsimus on alati kogustes. Kui tead, et magusata sa hästi toime ei tule, siis planeeri teadlikult ka midagi magusat menüüsse. Oluline on jälgida koguseid ning nendest ka kinni pidada. Pidevast näkitsemise kombest tuleks aga lahti saada.

Kui tahad end premeerida, siis ära tee seda toiduga. Kui oled juba mitu nädalat edukalt sporti teinud ja korralikult söönud, siis premeeri end kinokülastuse või uue trennirõivaga.


Kontrolli regulaarselt

Regulaarne kaalumine aitab kehal silma peal hoida. Kaaluda ei tasu aga iga päev, sest see lisab liigset survet ning tekitab stressi. Mõnikord piisab kontrolliks ka püksivärvlist - kui vöökohas pigistama hakkab, on viimane aeg tegutseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles