Spordihoones võetakse verd

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus

Neljapäeval, 21. jaanuaril kell 10.30-15 toimub Haapsalu spordihoones doonoripäev, kuhu oodatakse verd andma kõiki 18-60aastasi terveid inimesi.


Verekeskuse teatel on Haapsalu inimesed olnud siiani igati usinad vereloovutajad ja usinat osavõttu oodatakse seekordki. Nii loovutas detsembris Haapsalu doonoripäeval 130 inimest 54 liitrit verd.

Doonoripäeva külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5-10 minutit ja ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ning väikesele puhkusele pärast vereandmist.

Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 ml verd, mis moodustab 8 protsenti täiskasvanud inimese verest. Vere maht taastub kohe, vererakkude arv keskmiselt 72 tunni jooksul.

Vere loovutamine on vajalik, et Eesti haiglate verevarud oleksid piisavad. Eesti haiglate patsiendid vajavad doonoriverd iga päev, sest verd ei ole võimalik tööstuslikult toota ja vere ainsaks allikaks on teine inimene.

Verd loovutama oodatakse kõiki 18-60aastasi terveid inimesi, kelle kehakaal on üle 50 kilogrammi ja kes ei tarvita ravimeid. Vere loovutaja võiks olla puhanud ja söönud. Kaasa tuleb võtta ka pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles