Verekeskus ootab doonoreid Türile ja Aravetele verd andma

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus korraldab järgmised doonoripäevad Järvamaal 25. jaanuaril kella 10.30st 15ni Türi gümnaasiumis (Wiedemanni 3a, Türi) ja 26. jaanuaril kella 10st 14ni Aravete Agro ruumes (Piibe mnt 16, Aravete).


Verekeskusel on rõõm teatada, et jätkub meeldiv tava tulla Järvamaa inimestele külla ja tuua doonoriks olemise võimalus koju kätte.
2009. aastal oli Järvamaal 13 doonoripäeva, neist kaks Aravete Agros, kolm Türil ja kaheksa Paides (sh kahepäevane doonoritelgi üritus augustis). Verekeskuse verevarud täienesid ligi 551 liitriga, doonorite kogukonnaga liitus 212 esmadoonorit.

Doonoripäeva külastuse tarvis tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5-10 minutit, ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ja väikesele puhkusele pärast vereandmist.
Vereandmine on valutu ja ohutu protseduur, mille käigus võetakse doonorilt 450 ml verd, mis moodustab kõigest 8% kogu täiskasvanu inimese verest. Vere maht taastub kohe, aga vererakkude arv keskmiselt 72 tunni jooksul. (JT)

TEAVE

Tule doonoriks, kui oled:
* terve, ei põe mõnda viirushaigust ega tarvita ravimeid;
* puhanud ja söönud;
* kehakaaluga üle 50 kg;
* 18-60 aastane.

Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 ja naistel 90 päeva. Kui olete teinud nõelravi, tätoveerimisi või naha augustamisi, tohib verd loovutada kuue kuu möödudes.

Vereloovutusele tulles võtke kaasa pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument.
Allikas: www.verekeskus.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles