Kanad on rohkem väärt kui haavata saanud sõdurid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagis Basras mõlemad jalad kaotanud major Phil Packer (keskel)
Iraagis Basras mõlemad jalad kaotanud major Phil Packer (keskel) Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia sõdurid avastasid, et sõjategevuses saadud vigastuste eest neile makstud summad on märgatavalt väiksemad kui näiteks kanakasvatajale makstud summa ehmunud kanade eest.

Briti kaitseministeerium sattus kriitika alla, kuna maksis sõjaväe treeninglendude põhjustatud müra ja stressi eest nelja aasta jooksul kompensatsiooniks 7,6 miljonit naela, kirjutab abc.net.au.

Informatsioonivabaduse organisatsioon A Freedom of Information uuring näitas, et sõjaväejuhid maksid näiteks Staffordshire`i kanakasvatajale 42 000 naela, kuna farmeri väitel hakkasid ta kanad õhusõidukite tugeva heli tõttu vähem munema.

Kaitseministeerium maksis 52 000 naela kompensatsiooni Devonis elavale isikule, kellel diagnoositi madalalt lennanud lennukite tõttu posttraumaatiline stress.

Ka sai kompensatsiooni Yorkshire´is elav hobusekasvataja, kelle võidusõiduhobune ehmus lennukimüra peale ning vigastas end raskelt. Omanik sai hobuse vigastuse eest 217 000 naela.

Välisriikides sõdivad ja haavata saanud Briti sõdurid saavad nende summadega võrreldes märgatavalt vähem kompensatsiooni.

23-aastane sõdur Sean Chance kaotas ühe jala 2004. aastal Iraagis ja ta sai kompensatsiooni vaid 5000 naela. Jalakaotuse summa oli 1500 ja posttraumaatilise stressi ravimise eest 3500 naela.

37-aastase seersandi Darren Stephensi käed ja jalad said 2007. aastal Iraagis Basras mässuliste rünnaku tagajärjel väga raskelt vigastada. Ta sai vigastuste eest  60 100 naela ja järelraviks 102 000 naela. Kokku on see vähem kui kaitseministeerium maksis hobuse vigastuse eest.

36-aastane major Phil Packer kaotas mõlemad jalad 2008. aasta veebruaris Basras Iraagis. Ka temale makstud kompensatsioonisummad oli väiksemad kui loomakasvatajatele makstud summad.

Briti kaitseministeeriumi sõnul makstakse sõjaväelastele ja tsiviilisikutele kompensatsiooni erinevatel alustel.

«Eluaegse vigastusega sõjaväelastele garanteeritakse igakuine sissetulek kuni elu lõpuni,» selgitas kaitseministeeriumi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles