«Mida teie arvate?» paljastas Ülle Lichtfeldti nõidusliku päritolu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Aunaste
Maire Aunaste Foto: Ülo Josing / ERR

2010. aasta esimene «Mida teie arvate?» ei saanud üle ega ümber teemast, mis aasta algul kõiki rohkem erutab kui muidu - ennustamine ja posimine.


Saates eksperdina osalenud näitleja Ülle Lichtfeldt meenutas, et tema vanaema peeti omal ajal küla nõiaks, kes koni hambus, jalg tagumiku all, hommikust õhtuni kaarte ladus. Vanaema osanud nii lehma kaetada kui ka varese kraaksumise järgi surma ette näha.

Kaartide panemise vahepeal jõudnud vanaema Üllele ennustada ka tema tütre Barbara sündi ning seda siis, kui keegi veel ei teadnudki, et Ülle rase on. Neli päeva pärast ennustamist vanaema suri ning Ülle ei saanudki tema käest kunagi küsida, kuidas ometi oli vanaema selle ära arvanud.

Seda, kas ka Ülle ise vanaema nõiaoskustest midagi kaasa on saanud, sellest vaikis ta saladuslikult. 

Müstikast ja ennustamisest rääkisid saates veel ka kulturist Ott Kiivikas, etiketiõppejõud Maaja Kallast, nõustaja Ülli Kukumägi ja luuletaja Jürgen Rooste.

Lühisketšides valati hoolega tina ja räägiti sellest, kuidas horoskoobid kuidagi täppi ei taha minna. Tinaplönne uurides tuli välja, et nn ennustus sõltub eelkõige ennustajast - üks näeb käkras tinamustris ilusaid asju, teine vaid häda ja viletsust.

Räägiti ka ennetest ja neisse uskumisest.

Maaja Kallastil oli näpus sõrmus, mida ta on kandnud nelikümmend aastat, samuti sättivat ta alati nii, et ta esimesel jaanuaril kõigepealt mõnd nägusat meest võiks kohata.

Ülle Lichtfeldt usub samuti, et uuel aastal tuleb esimesena mehega kohtuda, mistõttu hüpanud ta läinud aastal lausa võhivõõrale mehele kaela.

Ülli Kukumägi usub enda unenägusid ja ka ennustajaid, kuigi ta ei taha nende juures eriti käia - sealt tulevat asju, mida ta kuulda ei taha. Ja mis kõige hullem - ennustatu on alati ka täide läinud.

Maaja Kallast pidas ennustamist tühjaks tööks, kuid samas väga lõbusaks mänguks. Tema arvates on viimasel ajal hoogustunud igasugu posijate kuulutused ajalehtedes, meenutades sellega praeguse vabariigi algusaegu. Raskemal ajal ujub igasugune esoteerika pinnale, märkis Maaja.

Teistes lühifilmides pilati nn auratransformaatorit, kes suure raha eest kliendi pea kohal käsi vibutas ning ennustati kaartide ja täringute pealt.

Kokkuvõtteks soovitas Ülle Lichtfeldt usaldada iseennast ja oma emade-vanaemade tarkusi, sest meile kõigile on midagi kaasa antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles