Saturni kuu Titani atmosfäärist leiti propüleeni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saturni kuu Titan
Saturni kuu Titan Foto: Wikipedia.org

Teadlased avastasid, et Saturni kuul Titanil on ainet, mis Maal on plastikmaterjalide koostises.

Selle avastuse tegi USA kosmoseagentuuri NASA Cassini uurimisalus, mis liigub Saturni orbiidil, edastab foxnews.com.

Cassini leidis, et Titani atmosfääris on propüleeni, mis on Maal plastikkonteinerite ja veel mitmete teiste plastikasjade põhikoostis.

«Seda ainet leidub meie igapäevaelus igal pool. Propüleeni pikad aineketid moodustavad polüpropüleeni,» selgitas NASA teadlane Conor Nixon.

Teadlased kasutasid uuringus Cassini infapuna spektomeetrit, mille abil mõõdeti Saturni ja selle kuu poolt emiteeritavat infrapunavalgust. Selle abil jõutigi propüleeni jälile.

Selle uuringuga saadi uut infot Titani atmosfääri kohta.

Voyager 1 uurimisalus liikus Titanist mööda 1980. aastal ning siis leiti, et selle kuu atmosfääris on süsivesinikku.

Avastati, et süsivesinik, mida Maal on osa fossiilsetest kütustes, tekib Titanil kui päikesevalgus lõhustab metaani. Voyager leidis tõendeid süsivesinike seas raskeima aine propaani ja kergeima aine propüüni kohta.

Voyager aga ei leidnud ühtegi märki keskmise kaaluga propüleeni kohta.

«Propüleeni oli raske avastada, kuna seal on sellest raskemaid ja kergemaid aineid. Nüüdne leid andis lootust, et edaspidi võib titani atmosfäärist leida veelgi aineid,» lisas teadlane Michael Flasar.

Titan on umbes sama suur kui pool Maad ning on meie Päikesesüsteemis suuruselt teine kuu. Suurim kuu on Jupiteri Ganymedes.

Titan on samas ainus kuu, mille atmosfääril on Maa atmosfääriga mõningane sarnasus.

Cassini saadeti välja 1997. aastal ning see jõudis Saturni orbiidile 2004. aasta juulis. Teadlased loodavad, et Cassini missioon kestab 2017. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles