Puidu puudutamise ja soola viskamise rituaal aitab tõepoolest negatiivsest vabaneda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidu puudutamise ja soola viskamise rituaal aitab negatiivsest vabaneda
Puidu puudutamise ja soola viskamise rituaal aitab negatiivsest vabaneda Foto: SCANPIX

Väljaandes Journal of Experimental Psychology avaldatud uurimus näitas, et halba õnne aitavad tõepoolest muuta puidu puudutamise ja soola viskamise rituaalid.

USA Chicago ülikooli uurijate arvates muudavad need tegevused inimeste teadvust ja alateadvust, kirjutab The Telegraph.

«Nende tegevustega elimineeritakse oma teadvuses halb ja asendatakse heaga. Sõna otseses mõttes halb pööratakse heaks ning kurjad jõud tõrjutakse eemale,» seisab artiklis.

Teadlased jätkasid, et isegi nüüdisaegses maailmas on paljud inimesed ebausklikud ning selle tõttu kasutavad iidseid enesekaitse rituaale.

«Meie uuring paljastas, et osa tegevusi on halva õnne ennetamiseks efektiivsemad kui teised. Teatud tegevuste tegemise või tegemata jätmisega muudetakse suhtumist ja selle läbi võib ka olukord muutuda,» selgitas uuringut juhtinud Jane Risen.

Teadlased tegid viis katset, milles uuriti, kuidas inimesed halba õnne heaks püüavad pöörata või halba õnne ennetada.

Need katsealused, kes tegid tegevusi nagu puidu puudutamine ja soola viskamine endast väljapoole suunatuna, arvasid et nad suudavad halba õnne ennetada. Need aga, kes tegid seda enda poole suunatuna olid selle suhtes skeptilisemad.

Uurijate sõnul on vanad rituaalid ikkagi jõus ning neid kasutatakse tihti alateadvuslikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles