Pimedat aega lühendab valgusfestival

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta 2009. Kadrioru pargis valgusfestivali raames toimunud tule ja jää pidu.
Aasta 2009. Kadrioru pargis valgusfestivali raames toimunud tule ja jää pidu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Siitmaa pimedamal ajal korraldab kunstirahvas Eestis valgusfestivali, seda juba kümnes kord. Ettevõtmise kulminatsiooniks on 30. jaanuaril Kadriorus kell 13 algav talvefestival „Tule ja jää pidu".


Nagu on tõdenud ürituse korraldajad, pole festivali kontseptsioon sugugi vaid valguskunsti- ja disainikeskne, vaid festivalil pakutav on hoopis suurema arvu kunstiliikide sümbioos. Liiati osalevad festivalil oma töödega nii Eesti kui mujalt professionaalsed kunstnikud.

Kaasa löövad veel kõlava nimeta noorkunstnikud, ja seda varasemast sootuks suuremal hulgal.

Et Tallinn vähendas järgmise aasta festivali eelarvet poole võrra, on valgusfestivali korraldaja Indrek Lehe väitel reaalne, et edaspidi ongi festivalid vaid tudengitööde päralt.

Kuivõrd on tegemist juubelifestivaliga, plaanivad korraldajad taaselustada või taas pakkuda valiku aastate jooksul valgusfestivalil osalenud kunstnikest ja töödest, seda eelkõige kümnes paigas.

Jutuks on kümme kultuurikatelt, millest paljud on podisema hakanud samuti viimase kümne aasta jooksul ja kus valgusfestivali üritusi on varasema üheksa aasta jooksul tehtud.

Need on Tallinnas asuvad kultuuripark Patarei, Kultuurikatel, Telliskivi loomelinnak, Polymer, Baltika kvartal, Von Krahli teater, ja Rotermanni kvartal; Tartu pärmitehas ning Pärnu uue kunsti muuseum.

Festivali raames peab Raoul Kurvitz disaini ja arhitektuuri galeriis 8. ja 9. jaanuaril kell 19 rituaalse loengu, samas on avatud väljapanek „Valgusfestivali 10 aastat pildis".

10. jaanuarini näeb Rotermanni nisurukkiveskis Benjamin Brauni (Belgia) valgusinstallatsiooni „Pasta Delight" ja EKA vabade kunstide teaduskonna õpilaste „Valgusküla".

Von Krahli baaris hiilgab 20. jaanuarini Margus Mekka valgusinstallatsioon „Valgushingamismasin", Telliskivi loomelinnakus 10. jaanuarini Leonardo Meigase „Helendav tellis".

Baltika kvartalis näeb 20. jaanuarini Elo Liiva valgusinstallatsiooni „Sisemine põlemine", Kalasadama kultuurikatlas Elo Liiva juhendatavate kunstiakadeemia tudengite eksperimenti „Valguse meistriklass".

16. ja 17. jaanuaril toimub Kalasadamas ja Mustamäel traditsiooniline vanadest jõulukuuskedest tuleskulptuuride põletamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles