Mida teha, kui pakasega elekter kaob

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakasega aitavad soojad sokid ja kaminatuli.
Pakasega aitavad soojad sokid ja kaminatuli. Foto: Panther Media/Scanpix

Praeguse lumeuputuse taustal on paras aeg mõelda sellele, mis juhtub siis, kui keset sügavat talve elekter ära läheb. Naaberriigis Rootsis on üks suur elektrikompanii koostanud väikese loetelu nõuannetest, mida elektrikatkestuse puhul järgida tasuks.


Energiafirma Vattenfall soovitusi vahendanud nõuandeportaal Viivilla.se tuletab muu hulgas meelde, et paljudel juhtudel kaob koos elektriga ka küte. Sageli toetub küttesüsteem ikkagi elektrile, isegi kui otseselt elektriradiaatoreid seinal ei ole.

Ühele karastatud eestlasele võivad alljärgnevad nõuanded küll liigagi lihtsad tunduda, kuid kordamine on tarkuse ema. 

Ära istu põrandal

Külm õhk on raskem kui soe, seetõttu ära kunagi istu ega pikuta põrandal. Külma korral laota põrandale lisavaibad, kleebi kinni praod ja aknavahed, riputa akende ette tekid või muud taolist. Päikeselise ilma korral tõmba kardin eest, sest päikesekiirgus annab natuke lisasooja.

Riietu targalt

Riietu kihiliselt, sest riiete vahele jääv õhk on heaks isolaatoriks. Et soojem oleks, võid istudes pugeda magamiskotti. Jälgi, et jalad oleksid kogu aeg soojad.

Kasuta vaid ühte tuba

Koli ajutiselt ühte tuppa, mida on võimalik soojendada. Kui võimalik, vali ruum, mis asub maja lõunaküljel või kahekorruselise maja puhul ülemisel korrusel. Sulge teiste tubade uksed.

Ära unusta tuulutamist

Vaatamata külmale tuleb ruume aeg-ajalt tuulutada, et värsket õhku sisse lasta. Eriti oluline on hea ventilatsioon kamina või ahjuga küttes.

Päästa toit

Elektrikatkestuse korral hoia külmkapi ja sügavkülmiku uks suletuna. Pikemaajalise elektrikatkestuse korral vii osa toiduaineid kellegi juurde, kelle külmik töötab.

Külmutatud toitu täis sügavkülmik suudab külma hoida mitu ööpäeva, kui ust mitte avada. Kui elektri tagasi tulles on toit endiselt suhteliselt külmunud, võib selle külma edasi jätta. Kui elektrikatkestus pikemaks venib, tuleb valmis tehtud toite otsast sööma hakata.

Tõsta toit õue

Kui väljas on paras pakane, võid külmutatud toiduained ka õue, näiteks rõdule tõsta. Jälgi vaid, et loomad sinna ligi ei pääseks.

Tikud ja taskulamp

Elektrikatkestuse tarbeks varu koju küünlaid ja tikke, patareisid ja patareidel töötav raadio ning taskulamp.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles