Ugandas on hakatud üha sagedamini inimesi ohverdama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugandas on hakatud üha sagedamini inimesi ohverdama. Fotol voodoo nukk
Ugandas on hakatud üha sagedamini inimesi ohverdama. Fotol voodoo nukk Foto: TopFoto/SCANPIX

Aafrika riigis Ugandas on kiire rikastumise nimel hakatud üha sagedamini kaaskodanikke ohverdama.

Uganda nõidade sõnul on inimorganitele ja verele suur nõudmine, kirjutab The Telegraph.

Üks tundmatuks jääda soovinud šamaan tunnistas, et on tapnud lapsi, et ta kliendid saaksid laste puhast verd jumalatele ohvriks tuua. Voodooga tegeleva isiku kinnitusel on ta tapnud 70 inimest, kaasa arvatud ka oma poja.

Kuid on ka neid, kes julmade ja iganenud rituaalide vastu võitlevad.

Uganda ametivõimude kinnitusel on nendeni jõudnud üha sagedamini uudiseid julmade rituaalide kohta.

Ametnikud lisasid, et inimeste tapmise üheks põhjuseks on ebausu levik. Samuti arvatakse, et õigete ohvrite toomine aitab kiiresti rikkaks saada.

Inimeste ohverdamise vastase kampaania eestvedajate kinnitusel on nad nõidade tegevuse peatamiseks kasutusele võtnud äärmuslikud meetmed, nagu näiteks rituaalipaikade mahapõletamine.

«Eelkõige püütakse lapsi. Laste süda ja veri viiakse rituaalikohtadesse, kus need annetatakse hingedele. See olevat kõige parem ohver, mis aitavat kiiresti rikkaks saada,» sõnas üks selle vastu võitlejatest.

Ta lisas, et rituaalikohad on tavaliselt selleks sobivate puude all, et hinged saaksid puude abil neile panduni laskuda.

Nõidade sõnul makstakse neile konsultatsiooni eest 500 000 Uganda šillingit (umbes 2800 krooni), kuid enamik neist eitas inimeste tapmist. 

Uganda politsei inimohverduste vastu võitlemise osakonna juhi Moses Binoga sõnul leiti möödunud aastal 26 inimese jäänused, kes tapeti rituaalselt. 2007. ja 2008. aastal oli selliseid tapmisi alla kümne.

«Siiani on kadunud 126 last ja täiskasvanut, kelle saatuse kohta ei ole mitte midagi teada. Leitud laibad viitavad sellele, et nad toodi ohvriks,» lausus Binoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles