Rooma-aegne kaarikute võiduajamine tahetakse elustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooma linna makett, keskel Circus Maximus
Rooma linna makett, keskel Circus Maximus Foto: Wikipedia.org

Igavese linna Rooma hipodroomil Circus Maximusel toimunud kaarikute võiduajamised tahetakse elustada ja seda vaatepilti ka tänapäeva inimestele pakkuda.

Idee käis välja Rooma ajalooselts Vadis Al Maximo, algatades linnavalitsusega sellel teemal juba läbirääkimised, kirjutab The Telegraph.

«17. oktoobril algav üritus peaks kestma kolm päeva. Valisime sama aja, mil see toimus ka Vanas-Roomas. Loomulikult ei tule see üritus nii verine, nagu seda sai näha filmis «Ben Hur»,» selgitas ajalooseltsi esindaja Franco Calo.

Calo jätkas, et Rooma-aegseid kaarikute võiduajamisi võib võrrelda tänapäeva vormel-1 võistlustega.

«Antiik-Roomas oli kaarikute ees kaks või neli hobust, kuid kõige paremad kaarikuajajad kasutasid isegi kümmet hobust, et keisrile silma jääda,» lausus Calo.

Ajalooseltsi andmetel mahutab Circus Maximuse piirkond kuni 35 000 pealtvaatajat ning neil on plaanis kohale kutsuda tänapäeva maailma parimad kaarikuajajad.

«Nii nagu vormel-1-es osaleb mitu meeskonda, nii on ka kaarikuajajatel erinevad meeskonnad. Võitjad saavad nii loorberipärjad kui ka rahalise auhinna,» jätkas ajalooseltsi esindaja.

Rooma ajalooselts loodab praegu pargina kasutusel olevale Circus Maximusele lisaks veel teisi Vana-Roomaga seotud paiku rakendada.

«Saaksime Cinecitta filmistuudiolt laenata nii rõivaid, relvi kui ka kõike muud vajalikku, loomaks autentset pilti endisest Roomast,» sõnas ajalooseltsi esindaja Calo.

Calo jätkas, et Rooma pannakse üles ka suured ekraanid, kus inimestel on võimalik võiduajamisi jälgida.

Antiik-Rooma kaarikuajajate võistluse võitjaid koheldi kui kuulsusi, kuid nende eluiga ei olnud ohtliku spordi harrastamise tõttu just väga pikk.

Rooma kõige kuulsamaks kaarikuajajaks oli Scorpus, kes võitis üle 2000 võistluse, enne kui ta 27-aastaselt kaarikute pöörde jaoks areenile pandud posti vastu sõitis ja surma sai.

Hobuste eluiga oli veegi lühem kui ajajate oma, sest loomad said võistluses tihtipeale raskeid vigastusi ning hukkusid.

Rooma linnavalitsus ei ole üritusele veel rohelist tuld andnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles