Soome tulekera võis maanduda Eesti saartel

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Tulekera sügistaevas"
"Tulekera sügistaevas" Foto: Heli Raatma

Soomes nähti 30. detsembril kell 11.12 taevas eredat tulekera, mis lendas suure kiirusega lõuna poole.


Tõenäoliselt tekitas tulekera mingi kosmosest tulnud objekt, vahendab portaal Avaruus. Nähtuse avastas astronoomiahuviline Johan Lindén mitu päeva pärast sündmust oma automaatkaamera salvestuselt. Kaamera oli tabanud tulekera ülelennu läbi Turu linna kohal oleva pilvelõhe.

«Kuna tulekera oli keset päeva nii selgesti näha, pidi see olema erakordselt ere,» seletas Lindén. «Mulle pakub pinget see, et kolmeaastase meteoriidipildistamise järel saingi sellise nähtuse jäädvustada.»

«Kui samasugune nähtus oleks toimunud öösel, oleks see olnud 50 korda eredam kui täiskuu,» rehkendas matemaatik Esko Lyytinen.

Olemasolevast tõestusmaterjalist järeldub, et nähtus lendas umbes 45 kilomeetri kõrgusel üle Soome lõuna poole. Laias laastus rehkendavad Soome asjatundjad, et tulekera võimalik maandumisala jääb Hiiumaa ja Saaremaa regiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles