Kas naised vajavad laiemaid parkimiskohti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viit näitab spetsiaalselt naistele mõeldud parkimiskohti Hiinas Hebei provintsi kaubanduskeskuse parklas.
Viit näitab spetsiaalselt naistele mõeldud parkimiskohti Hiinas Hebei provintsi kaubanduskeskuse parklas. Foto: Scanpix Sweden

Oled sa kunagi mõelnud, miks parklate rajajad parkimiskohti kas või tibake laiemaks ei võiks joonistada? Mingit olulist kahju see neile ei tooks, pigem kasu, sest kaubanduskeskusest kimpsude-kompsudega naastes on iga klient õnnelik, kui talle auto kõrvale ka toimetamisruumi on jäetud.


Mõnel pool maailmas on parkimise lihtsustamise peale siiski juba mõtlema hakatud, vähemalt mis naistesse puutub. Veel läinud aasta lõpul saabus uudis Põhja-Hiinast Hebei provintsist, kus ühes ehitusjärgus olevas kaubanduskeskuses rajati eraldi parkimiskohad naistele.

Uudistebüroo AP andmetel on naissoost ostlejatele mõeldud parkimiskohad kolme meetri laiused, parkla tavakohad aga 2,3 meetrit laiad. Avaramate parkimisvõimalustega loodetakse ligi meelitada tavalisest enam naiskliente.

Kui Hiinas peaks nimetatud «naisteparkla» olema esimene omasugune, siis maailmas ei ole naistele suunatud parkimiskohad sugugi uus nähtus.

Norras, Stavangeri Posteni parkimismajas eksisteerivad juba viimased kümme aastat spetsiaalselt naistele mõeldud parkimiskohad, kirjutab VG Nett. Eelkõige on seal peetud silmas naiste turvalisust, sest need kümmekond parkimiskohta paiknevad väljapääsu lähedal hästi valgustatud alas. Samas ei ole need kohad teistest laiemad.

Naiste jaoks laiemaks joonitud parkimiskohti võib aga leida ühest Zürichi suurtest parkimismajadest. Šveitsi naistele ei pakuta küll nõnda suurt vabadust kui hiinlannadele, kuid siiski on naistel võimalik parkida tavalisest 25 sentimeetrit laiemasse «boksi».

Saksamaal, Boschi peakontori juures on samuti naistele mõeldud parkimiskohad, mis on tähistatud märkega «Frauenparkplätze». Naistel on võimalus parkida võimalikult sissepääsu lähedale, vahetult peale invakohti. Ka siin on eelkõige arvestatud turvalisusega, sest nõnda ei pea naised üksi kaugele kõndima, seda eriti pimedal ajal.

Seda, et naised on tihti mures oma turvalisuse pärast, näitab ka kindlustusfirma TrygVesta poolt Norras korraldatud küsitlus, millest selgus, et 53 protsenti naisi peab parkimismajades viibimist ebameeldivaks või koormavaks.

Mis aga parkimise keerukusse puutub, siis võib-olla oleks tõepoolest mõttekam parkimiskohad naiste jaoks laiemad teha, sest Saksamaal Ruhri ülikoolis korraldatud uuring kinnitas veelkord, et meestel õnnestub parkimine naistest paremini.

Uuringu käigus paluti 65 inimesel parkida  tavamõõdus parkimiskohale Audi A6, vahendab Daily Telegraph. Tulemuste võrdlemisel võeti arvesse nii parkimiseks kulunud aega kui täpsust ning selgus, et keskmiselt kulus naistel parkimiseks 20 sekundi võrra rohkem aega kui meestel. Mehed parkisid auto ka täpsemini.

Teadlased seletavad meeste ja naiste erinevaid parkimisoskusi meeste parema koordinatsiooni ja ruumis orienteerumise võimega, mis annab nende sõnul veelkord tunnistust, et mehed ja naised on eri moodi kokku pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles