Piltuudis: väikesed bambuskarud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiinas Sichuani provintsis Chengdus asub bambuskarude uurimise ja paljunemise keskus.

Eile tutvustasid selle töötajad meediale noori bambuskarusid, kes on erinevas vanuses, edastab AFP.

Sellel aastal on seal sündinud 20 uut bambuskaru, kellest 17 jäi ellu.

Uurimiskeskus avaldab ka bambuskarude olukorra kohta maailmas raporti.

Chengdu uurimiskeskuses on kokku 128 bambuskaru.

Bambuskaru ehk hiidpanda (Ailuropoda melanoleuca) on karulaste sugukonda kuuluv imetajaliik.

Bambuskarusid leidub looduses vaid Hiina edelaosas. Nende arvukus võib seal ulatuda kuni 3000 isendini ja nad on looduskaitse all. Suur osa bambuskarudest elab uurimiskeskustes ja loomaaedades.

Bambuskarud tegelevad enamuse ajast bambuse söömisega. Need loomad peavad sööma seda taime üsna palju, et saada vajalikke toitaineid.

Sündides on bambuskaru umbes 13 sentimeetrit pikk ning kaalub 85-130 grammi. Pärast sündi ei ole bambuskarudel veel täiskasvanud loomadele iseloomulikke musti laike. Alles umbes kolmenädalaselt muutuvad tema silmaümbrused ja käpad tumedaks.

Viiekuune hiidpandapoeg suudab juba süüa pehmet riisi piimaga, kuid bambuselehti hakkab ta sööma alles aasta ja kahe kuu vanuselt.

Kui pandaemal sünnib kaks poega, suudab ta korraga hoolitseda vaid ühe eest.

Täiskasvanud bambuskaru võib olla kuni 1,5 meetrit pikk ning kaaluda 150 kilogrammi.

Tagasi üles