Ilmar Raagi film «Eestlanna Pariisis» on välismaises kinolevis üliedukas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raagi film «Eestlanna Pariisis»
Ilmar Raagi film «Eestlanna Pariisis» Foto: Kaader filmist

Alates 20. juulist, mil Ilmar Raagi mängufilm «Eestlanna Pariisis» jõudis Jaapani kinolevisse, on film septembri keskpaigaks kogunud juba 98 600 vaatajat ning filmi sealne box office on ligi 1 000 000 USD. Praegu näitab Jaapanis endiselt filmi 18 kinosaali.

««Eestlanna Pariisis» edu Jaapanis võib kindlasti pidada suursaavutuseks, kus välismaine art house film suurde kinolevisse enamasti ei jõua ning linastub tihti väikestes, filmifännidele mõeldud kinodes, kus publikunumbrid Eestist palju ei erine. Peamiselt seostab jaapani publik filmi küll Prantsusmaaga, millele aitab kaasa loomulikult nii Jeanne Moreau kui ka prantsuse filmi populaarsus üldisemalt. Ja kuigi Eesti on jäänud filmi reklaammaterjalides tahaplaanile, on paljud vaatajatest saanud positiivse üllatuse osaliseks, kuuldes režisööri ja ühe peaosatäitja seotusest Eestiga,» kommenteerib Tokyos õppiv PÖFFi rahvusvahelise filmitööstuse programmi juht Sten Saluveer.

Filmi treilerit Jaapani kinolevi kodulehel saab näha SIIT.

«Eestlanna Pariisis» on olnud lisaks Jaapanile ka Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Austraalia, Brasiilia, Kanada ja Šveitsi kinolevis. 

Müüdud on filmi nii Kanadasse, Brasiiliasse, Šveitsi, Norrasse, Ungarisse, Saksamaale, Austriasse, Itaaliasse, Venemaale, Austraaliasse, Jaapanisse, Taisse, Soome kui ka Lõuna-Ameerikasse.

Külastajate arvuga 37 434 on «Eestlanna Pariisis» 2012. aastal esilinastunud Eesti filmidest oma vaatajanumbri poolest  teisel kohal pärast Toomas Hussari komöödiat «Seenelkäik».

«Eestlanna Pariisis» on draama kahest eesti naisest Pariisis.

Eesti väikelinnas elaval Annel (Laine Mägi) avaneb võimalus asuda tööle Pariisi, hooldades seal nõudlikku väliseesti vanaprouat Fridat (Jeanne Moreau). Üksildase suurilmadaami ja provintsist pärit lihtsa naise suhe muutub aga keerukaks ja peatselt ootavad neid ees sündmused, mis muudavad mõlema elu igaveseks. Lisaks teevad filmis kaasa Patrick Pineau, Ita Ever, Ago Anderson jt.

Filmi stsenarist-režissöör on Ilmar Raag, kaasstsenaristid Agnès Feuvre ja Lise Macheboeuf, operaator on César´iga pärjatud Laurent Brunet Prantsusmaalt. Film on valminud produktsioonifirma Amrion, Prantsuse filmitootja TS Productions ning Belgia filmitootja La Parti Production koostöös.

Filmi maailmaesilinastus toimus 2012. aasta augustis Šveitsis A-klassi festivalide hulka kuuluva prestiižika 65. Locarno filmifestivali põhivõistlusprogrammis, kus linateos võitis oikumeenilise žürii auhinna.

Näitlejanna Laine Mägi sai Prantsusmaal St Jean de Luz'is toimunud filmifestivalil Anne rolli eest parima naispeaosa auhinna.

Novembris 2012 Makedoonia pealinnas Skopjes toimunud filmifestivalil Cinedays pälvis film parima stsenaariumi preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles