Kahes tuumaplahvatuses ellu jäänud jaapanlane suri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsutomu Yamaguchi
Tsutomu Yamaguchi Foto: Wikipedia.org

Jaapanlane, kes elas üle nii Hiroshima kui ka Nagasaki tuumaplahvatuse, suri nüüd kõrges vanuses.

Maovähki põdenud Tsutomu Yamaguchi lahkus 93-aastasena, kirjutab foxnews.com.

Yamaguchi oli 6. augustil 1945. aastal Hiroshimas äriasjus, kui USA pommituslennuk B-29 sellele linnale tuumapommi heitis. Ta ülemine kehapool sai raskelt põletad, kuid ta jäi ellu.

Kui ta kolm päeva hiljem oma kodulinna Nagasakisse naasis, sai ta teises tuumarünnakus kannatada.

Linnadele heidetud pommid viisid Teises maailmasõjas Saksamaa liitlaseks olnud Jaapani alistumiseni. 15. augustil 1945. aastal kirjutas Jaapani esindaja kapitulatsiooniaktile alla. 

Nagasaki linnapea sõnul lahkus koos Yamaguchiga «väärtuslik ajaloo tunnistaja».

Yamaguchi oli Jaapanis ainus isik, kelle kohta on kindlad andmed, et ta elas kaks tuumapommi plahvatust.

Pensionieas pidas Yamaguchi loenguid, mille rääkis noorematele põlvkondadele oma üleelamistest. Tema sõnul ei tohiks neid relvi enam kunagi kasutada.

Ka kirjutas ta oma elust raamatu ning astus üles mitmes dokumentaalfilmis, milles käsitleti Hiroshima ja Nagasaki tragöödiat.

Möödunud kuul oli Yamaguschil külas kuulus USA filmirežissöör James Cameron, kelle on plaanis teha film aatompommirünnakutest.

Pärast Teist maailmasõda töötas Yamaguschi Nagasakis asunud USA armee tõlgina  ning hiljem inglise keele õpetajana mitmes Jaapani koolis.

Jaapan on ainus riik maailmas, mis on tuumapommi tõttu kannatada saanud. Hiroshimas hukkus 140 000 ja Nagasakis 70 000 inimest.

Tuumarünnakus ellujäänutel tekkisid radiatsiooni tõttu mitmed haigused, kaasa arvatud vähk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles