Geeniavastus võib aidata tulevikus vabaneda kurbadest mälestustest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geeniavastus võib aidata tulevikus vabaneda kurbadest mälestustest
Geeniavastus võib aidata tulevikus vabaneda kurbadest mälestustest Foto: SCANPIX

USA teadlaste uus avastus võib esmapilgul tunduda nagu oleks see mõnest Hollywoodi ulmefilmist, kuid nii see ei ole.

Uurijate sõnul astusid nad sammu lähemale sellele, kuidas vabaneda kaua aega kestnud ebameeldivatest mälestustest, edastab Daily Mail.

Teadlaste sõnul meenutas nende uuring natuke 2004. aasta filmis «Eternal Sunshine of the Spotless Mind», kus peaosi mängisid Jim Carrey ja Kate Winslet nähtut.

Rahvusvahelise teadlastegrupi sõnul tegid nad kindlaks geeni, millele anti nimeks Tet1. See geen mängib «mälu kustutamises» tähtsat rolli.

Geeni manipuleerimine käivitab protsessi, kus vanad mälestused kustutatakse ja need asenduvad uutega.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlaste sõnul tuleb neid leida viis, kuidas Tet1 aktiveerida ning selle abil siis ravida posttraumaatilise stressi all kannatanud inimeste negatiivseid mälestusi.

Teadlased tegid katse hiirtega, kellel oli geen Tet1 aktiveeritud, teisel grupil hiirtel aga mitte.

Mõlemat hiirtegruppi õpetati kartma teatud puuri, andes neile kergeid elektrilööke, kui nad puuri sisenesid.

Kui teadlased panid hiired «hirmupuuri» ilma elektrišokki andmata, siis käitusid kaks gruppi erinevalt.

Teadlaste suureks üllatuseks ei kartnud Tet1 geeniaktivatsiooniga hiired puuri, kuna nende mälus oli haiget saamine asendunud juba uue informatsiooniga. Teisel katsegrupil hiirtel aga tekkis ikka sellesse puuri sisenemisel hirm ja trauma, kuigi elektrišokki ei olnud.

Pärast hiirtekatseid ütlesid teadlased, et kui nad leiavad viisi, kuidas Tet1 geeni aktiveerida, siis saab aidata inimesi vabaneda posttraumaatilisest stressist kui ka mitmetest sõltuvustest, mille on põhjustanud hirm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles