Disainiöö stardib taas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

On jäänud vaid nädal kohalikku disaini tutvustava esindusliku festivali, Disainiöö ametliku stardini. Moeprogrammi raames avatakse näitus HOP galeriis ning iga päev toimuvad eriilmelised moeetendused Disainilinnakus ning Kultuurikatla Aias.

VIII Disainiöö moeprogramm sammub ühes rütmis sügisese disainifestivali temaatikaga. Vaadeldakse piire erinevate rõivakäsitluste, siinsete moeloojate sügava fantaasia ning innovaatilisuse kaudu. Moeprogrammi kokku pannud Piret Mägi: «Disainiöö tutvustab kvaliteetset disaini. Seda liini hoian ka moeetenduste juures.  Moeetendustesse olen koondanud tunnustatud ja noored ambitsioonikad disainerid, kes lähenevad riiete loomisele sügavamaid väärtusi silmas pidades».

Kehakate ei pruugi omada pelgalt üht funktsiooni - keha katmine esteetilisel moel. Rõivas ning selle tootmine võib olla kõige muu hulgas teatud strateegiaid rakendades kohalikku majandust või lausa tervet maailma päästev meede. See võib olla ka emotsionaalset naudingut pakkuv kunstiteos. Mägi lisab: «Kõikidel festivali päevadel saab näha tugeva käekirjaga loomingut ja eristuvad on ka moeetendused ise. Näiteks laupäeval oleme koos lavastaja Henri Hütiga loonud alternatiivsemat laadi mitme vaatusega performance-moeetenduse. Pühapäeval aga toome publiku ette traditsiooniliste kudumite kõrval erakordse materjali, millest tehtud rõivaid iga päev ei kohta».

NELJAPÄEV

Reet Aus on juba paljudest raamidest välja astunud ning arendab jõudsalt kvaliteetseid

disainilahendusi nende materjalidega, millele varem ei osatud suuremat väärtust omistada, kuid mis on mastaapsete probleemide allikad.

Vaata lähemalt SIIT.

REEDE

Xenia Joosti liigub omanäolise ning kõrgmoeliku rõivaloominguga üha edasi välisturgudele. Edumeelset noort disainerit võib esitleda kui näidet kindlameelsest töökusest ambitsioonika ettevõtte loomisel. Joosti inspiratsiooniks on Charlie Chaplin, kelle kaudu disainer jutustab oma lugu: «Inimesed ei tohiks unustada lõbu ja naeru ka kõige raskematel hetkedel ning peaksid jääma alati truuks oma karakterile.»

LAUPÄEVANE  «MOEKOLMIK»

Laupäevane kolmik-moeetendus viib publiku mõttelisele rännakule materjalide ja loomingu juurte juurde. Seejärel aga paiskab tüve pidi üles ronides kandmisrõõmu ja nautimise emotsioonivilju kasvatava ladvani. Ruum on jagatud kolmeks, iga vaatus erinevas keskkonnas, mis toetavad vastavate kollektsioonide autorite ideed esile tõsta. Lavastaja Henri Hütt.

Esimese vaatuse, k00d.ee brändi noor disainer Marlis Lucila Piirsalu avab oma loomingu tagamaid: «Soovin luua disaine, rõivaid protsessis, mis oleks inimlikus kooskõlas keskkonnaga.»

Ühtlasi kaotab laupäevane moedemonstratsioon lihtsa ja maise piirangu: kolme põnevat kollektsiooni saab näha Kultuurikatla Aias tasuta.

Sissepääs eelregistreerimisega kuni 27.sept, mood@disainioo.ee.

PÜHAPÄEVANE  «ÖÖRÄNDUR»

Disainiööl astuvad publiku ette ühise moeetendusega maalähedase ja erksa disainikeelega Liisa Soolepp ning Marta Cycles alias Marta Moorats. Marta Cyclesi rõivaste unikaalsus seisneb omapärases kangas, mis ületanud inimvõimete piire nii kiiruses, kõrguses kui kauguses ja vallutanud taevalaotusi. Erakordselt vastupidav langevarju-kangas saab siinkohal aga hoopis uue vormi. Lavastaja Kadri Noormets.

PS: Kindlasti soojalt riidesse – kohe on ju sügis!

Vaata veel SIIT.

Hoia silm peal ka Facebooki üritusel!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles