Teadlased: õnnetunne jääb kogu täiskasvanuelu stabiilseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: õnnetunne jääb kogu täiskasvanuelu stabiilseks
Teadlased: õnnetunne jääb kogu täiskasvanuelu stabiilseks Foto: AFP / Scanpix

Sotsiaalteadlaste sõnul ei suuda elus ette tulevad sündmused kuigivõrd õnnetunnet mõjutada ja suures osas jääb see kogu täiskasvanuelu stabiilseks.

Nad lisasid, et mõned elu tipphetked nagu abiellumine ja lapse sünd, võivad õnnetunnet kasvatada, kuid ainult ajutiselt, kirjutab BBC.

 

«On olemas selline termin nagu õnne termostaat – kui elus juhtub midagi suurt, kas siis positiivset või negatiivset, pinge kasvab, kuid üsna kiiresti saavutatakse uuesti tasakaal,» selgitas psühholoog Francois Moscovici.

 

Teadlased võtsid aluseks Saksamaal 20 aastat kestnud inimeste õnneuuringu, milles vaadeldi psühholoogilist protsessi, mida nimetatakse kohandumiseks.

Vabatahtlikelt katsealustelt vanuses 18 – 60 eluaastat küsiti 20 aasta jooksul regulaarselt, kui õnnelikud nad on. Lisaks teavitasid katsealused uurijaid ka nende elus toimunud tähtsatest sündmustest. Teadlased aga vaatlesid, kas ja mil viisil sündmus mõjutas katsealuste õnnetunnet.

Uuringu tulemused näitasid, et õnnetunde vähenemist mõjutas ainult pikaajaline töötus.

Teised traumaatilised sündmused nagu leseks jäämine või lahutus mõjutasid õnnetunnet lühiajaliselt. Neid kogenud inimesed saavutasid sündmustele eelnenud tasakaalu üsna ruttu.

Ka positiivsed elusündmused nagu abiellumine või lapse sünd mõjutasid õnnetunnet, kuid ka nende mõju oli lühiajaline. Kaks aastat pärast sündmusi oli stabiilne olukord taastunud.

Bruneli ülikooli teadlase Yannis Georgellise kinnitusel saab siin paralleele tõmmata kõnekäänuga, et aeg parandab haavad.

 

«Nii negatiivsed kui ka positiivsed elusündmused vähendavad või kasvatavad meie õnnetunnet, kuid ainult lühiajaliselt,» nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles