Pärmitaignast jõulurull

, toidublogi autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulurull
Jõulurull Foto: Sille Varblane

Eelkergitusega pärmitaigen

Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama), lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi ja 400 g jahu. Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kerkima. Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema. Peale seda lisa taignale 2 lahtiklopitud muna, 1 tl soola, umbes 450 g jahu ja 1, 5 dl õli.


Sega mikseri taignakonksudega kuni moodustab nõu keskel palli. Lase kerkida kinni kaetult (mina olen toidukile peale pannud) soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!

Lisasin pärmitaignale peale eelkergitusaega jahuga segatult 2 tl piparkoogimaitseainet.

Täidis
0,5 l õunatükikesi + 2 spl suhkrut
1,5 dl jõhvikaid + 1 spl suhkrut
2 dl rosinaid
1,5 dl tükeldatud purustatud šokolaadi
võid + 3 spl suhkrut taignale

Peale kerkimisaega rullisin taigna laiali, panin taignale väikeste vahemaade järel õhukesi võitükikesi, selle asemel võib üleni üle määrida sulatatud võiga. Võikihile raputasin suhkrut, siis kahvliga katki surutud, suhkruga segatud jõhvikad, sinna peale suhkruga segatud õunatükid, siis rosinad ja šokolaaditükid.

Kattega tainas keerata tihedaks rulliks, asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Väiksema ahjuplaadi korral asetada taignarull pannile hobuseraua kujuliselt.

Küpsetada 200-kraadises eelkuumutatud ahjus ~25 minutit. Kuna täidis on mahlane ja rull tuleb üsna paks, ei saa välise õrna pruunika jume põhjal kindel olla küpsetise valmis olekus. Rull tuleks päris pruuniks küpsetada ja võiks keskele sisselõike teha veendumaks, et rull ei ole seest toores, nagu minul esimesel katsel juhtus.

Ahjust välja võttes teha rull veega pealt märjaks ja jätta rätiku või küpsetuspaberi alla kuni pealiskiht muutub pehmeks.Meile väga maitses, seal oli hapukat, mõrkjat, magusat, piparkoogimaitseaine tõttu jõululist vütrsikust, šokolaadimaitset - kõike.

http://www.toidupildid.blogspot.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles