Jõuluhõnguline teatrikohvik meelitas trühvlite ja piparmündimekise supiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala teatri finantsjuht Eneken Triisa
Ugala teatri finantsjuht Eneken Triisa Foto: Ugala

Sedakorda juba neljandas teatrikohvikus kostitasid gurmaane teatrisõpru inspitsient Kaisa Sein, kes oli valmis meisterdanud suussulavad trühvlikommid, ning finantsjuht Eneken Triisa pakkus piparmündi-hernesuppi.


Lisaks etendustele kutsub Ugala iga kuu viimasel laupäeval rahvast kohvikusse osa saama vaimutoidust ja hüvadest roogadest.

Kohvikuõhtutel pakuvad teatritegijad oma lemmikretseptide järgi valmistatud hõrgutisi ning midagi ka hingele ja vaimule.

Kohvikuõhtud on olnud nii menukad, et pileteid haaratakse suisa lennult.

Mängivad Viljandi muusikud ning kindlasti saavad külalised meie linna ja Ugala kohta teada üht-teist uut. Menüü, programm ja kostitajad vahelduvad.

Ugala teatrikohviku trühvlid

Seekord oli menüüd kolme sorti maiuseid: tüümiani-kalvadosi-, koorelikööri-kookose ja aprikoosi-toorjuustutrühvlid.

Esimene ja teine sort valmivad trühvli põhiretsepti järgi, milleks vajalikud koostisained on: 4 dl vahukoort, 200 g võid, 1,2 kg tumedat šokolaadi, 4 dl (umbes 500 g) toorjuustu.

Koor ja või potis keema ajada. Seejärel pott tulelt ja eelnevalt tükeldatud šokolaad kuuma koore-võisegu sisse. Jäta šokolaad kaane alla sulama.

Kui šokolaad on sulanud, lisa toasoe toorjuust ja sega korralikult läbi, näiteks puulusikaga, et ei jääks tükke.

Siis jaga saadud mass kahte erinevasse nõusse. Ühele poolele lisa 4 tl kuivatatud tüümiani ja 4 sl kalvadost, teisele poolele lisa 4 sl kreemlikööri. Mõlemad segud paariks tunniks külmkappi.

Vormi jahtunud segust väikesed pallikesed. Tüümiani-kalvadosi omi veereta kakaos, kreemlikööri omi kookoshelvestes. Valmis trühvlid taas külmkappi, soovitavalt terveks ööks enne serveerimist.

Kolmanda trühvlisordi tegemiseks on vaja: 400 g toorjuustu, 1 kg valget šokolaadi,
300 g kuivatatud aprikoose, ca 20 cl brändit.

Eelmisel õhtul lõika kuivatatud aprikoosid väiksemateks tükkideks ja pane brändiga likku. Järgmisel päeval enne kasutamist haki võimalikult peeneks, seda võib teha ka köögikombain.

Sulata vesivanni kohal 400 grammi valget šokolaadi. Siis sega toasooja toorjuustuga kokku. Seejärel lisa aprikoosimass. Pane paariks tunniks külma.

Siis vormi segust väikesed pallikesed ja pane need paarikümneks minutiks sügavkülma.
Sulata ülejäänud valge šokolaad vesivanni kohal. Kasta sügavkülmast võetud pallikesed lusika abil sulašokolaadi sisse ja aseta siis paberist ümbrisesse. Taas hoia serveerimiseni külmkapis.

Retseptis antud kogusest jagub kohvikutäiele teatrisõpradele.

Ugala teatrikohviku herne-piparmündisupp kuuele

2 porgandit
2 sellerivart
2 keskmist sibulat
2 küüslauguküünt
oliiviõli
2 kana- või köögiviljapuljongit
800 g külmutatud herneid
värsket piparmünti
meresoola ja värskelt jahvatatud pipart
soovi korral: 300 g praetud sinki

Võta külmikust herned välja, et need veidi sulaksid. Koori ja viiluta porgandid. Viiluta seller. Koori ja haki sibulad. Koori ja viiluta küüslauk. Vahepeal pühi pisaraid.

Aja suur pott keskmiselt kuumaks ja lisa 2 sl oliiviõli. Seejärel lisa kõik hakitud ja viilutatud ained ja sega puulusikaga hästi läbi. Prae umbes 10 minutit paokil kaane all, kuni porgand on pehmemaks läinud ja sibul kergelt kuldne.

Pane puljongikuubikud suurde kannu või potti ja kalla peale 1,8 l keeva vett. Sega, kuni kuubikud on lahustunud, seejärel lisa puljong köögiviljadele. Nüüd lisa herned.

Sega supp hästi läbi ja aja keema, seejärel vähenda kuumust ja lase 10 minutit haududa. Samal ajal rebi piparmündilehed oksa küljest.

Kui herned on pehmed, võta pott tulelt. Maitsesta soola ja pipraga, lisa mündilehed. Püreesta supp blenderi või saumikseri abil ühtlaseks. Kui kasutad praetud sinki, siis haki see peeneks ja sega supi sisse. Kuumuta supp enne serveerimiskaussidesse jagamist.

Paku kõrvale teraviljakuklit maitsevõiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles