Hapukapsas ja pohlamoos sobivad jõululeiva sisse

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isegi kui perenaise hing ihkaks jõuluks millegi uuega katsetada, nõuab enamik lauas istujaist sealiha, hapukapsast ja verivorsti. Aga palun, jõululaua võib katta nii, et mõlemad pooled jäävad rahule.


Pärnakas Ragne Värk, kellele üle kõige meeldib retsepte välja mõelda ja katsetada, kinnitab, et kõige tavalisematest jõulutoiduainetest võib vähese vaevaga valmistada täiesti uutmoodi roogi.



Ülimenukaks on muutunud kodus ise leiva küpsetamine. Jõulud on just see aeg, kui võiks katsetada eripäraste küpsetistega. Ragne soovitab leivataignasse segada pähkleid, mandleid ja Amarettos või brändis leotatud kuivatatud puuvilju. ”Väga hea maitse annavad šokolaadikommid,” lisas ta ja kiitis eriliselt Tõmmu komme, samuti Teekonna ja Karakumi ning marmelaadikomme ja iiriseid. Loomulikult sobivad jõululeiva sisse piparkoogimaitseaine ja kaneel.



“Kui juuretise õhtul käärima panen, panen puuviljad Amarettoga juba likku,” rääkis Ragne. Järgmisel päeval tainast segades lisab ta muud komponendid ja jätab leivad mõneks tunniks kerkima. Ragne armastab leibades ürte, nende puhul soovitab ta küpsetamise eelõhtul võtta peotäis juuretist ja ürdid sellesse segada, järgmisel päeval lisab ta selle segu tainale.



Hea maitsega leiva, mis koostisainete poolest sobib väga hästi jõululauale, saab tainasse hapukapsast või pohlamoosi segades. Ühe leiva taina kohta tuleks võtta pool klaasi pohlamoosi ja kindlasti peotäis rukkijahugi, muidu saab tainas liialt vedel, õpetas Ragne.



Hapukapsastruudli ja kakaokoogi proovisid ära lehetegijadki, jäid ülimalt rahule ja lülitasid raudkindlalt oma pere jõulumenüüsse. “Ma olen katsetanud ka verivorstistruudliga ja väga hea tuli välja,” ütles Ragne. Sarnaselt viineripirukatega on ta pärmitainast verivorsti- ja peekonipirukaid teinud.



Hapukapsast soovitab Ragne kindlasti pirukat küpsetada. “Kui mul mõnest toidust hapukapsast üle jääb, teen ikka sellest pirukat,” lausus ta. “Võtad muretainast põhja, peale hapukapsas ja ohtralt juustu ning hapukoore ja muna segu peale.”



Ühel aastal proovis ta koguni hapukapsaga šokolaadikooki teha. “Hästi mahlane tuli ja maitsest ei saanud arugi, et hapukapsas sees. Sööjatele ei tohi algul öelda, et hapukapsas sees, muidu tekib eelarvamus,” rääkis Ragne. “Peet sobib samuti šokolaadikoogi sisse.”



Hästi lihtsalt valmiva ja maitsva seaprae aga saab, kui liha maheda sinepi ja soola-pipraga kokku määrida ning ahjuplaadile punast veini valada.



Liha kõrvale passib praegusel viiruste ajal pakkuda kartuli-küüslauguputru. Kartulipuder valmib nagu ikka, aga pekikuubikute asemel võib toidusse tampida ahjus küpsetatud küüslauguküüned. Kilo kartulite kohta tuleb võtta viis suurt küüslauguküünt, röstida neid koos koorega 200kraadises ahjus kümme minutit, siis pehme sisu koorest välja libistada ja kartulite, või ja sooja piimaga pudruks trampida.



Lihtsusest pakatav peekoni-juustustruudel

1 pk lavašši


200 g peekoniviile


300 g hapukapsast


1 dl vett


3 tl suhkrut


200 g riivitud juustu


2 keedetud muna


soola



Lõika peekoniviilud ribadeks ja prae pannil mõni minut. Seejärel tõsta need pannilt taldrikule. Pane samale pannile hapukapsas ning vala juurde vesi. Hauta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Poole hautamise pealt lisa suhkur, sega. Seejärel lisa peekon ning maitse järgi soola. Sega korralikult.



Laota lavašš lahti. Riputa sellele riivitud juust. Aseta juustu peale hapukapsasegu. Haki muna peeneks ja lisa kõige peale. Keera lavašš lühemast äärest ettevaatlikult rulliks ja küpseta 200kraadises ahjus 10 minutit.



Kuna lavaši servad ei ole ühtlased, murra ääred peale, et moodustuks ühtlane ristkülik.



Justkui šokolaadist pakatav kakaokook

3 dl jahu


1,5 tl küpsetuspulbrit


2 dl suhkrut


1 tl vanillisuhkrut


3 sl kakaod


125 g sulatatud võid


2 muna


1 dl kanget leiget kohvi


4 õuna



Sega omavahel kuivained. Edasi segades lisa sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohv. Kõige viimasena pane tainasse puhastatud ja kooritud õunatükid. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (Ø 24 cm) või kandilisse (25x17 cm) koogivormi. Küpseta 175kraadises kuumuses 40 minutit.



Piparkoogine kirju koer


Purusta piparkoogid. Sega nende hulka suhkur, kakao, kaneel ja hakitud marmelaadikommid. Seejärel lisa sulatatud või, hapukoor ja rumm ning sega kõik korralikult läbi. Pane segu toidukilele ja vooli vorstiks. Mässi toidukilesse ja aseta külmkappi paariks tunniks tahenema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles