Naiste huuled lähevad rohkem kortsu kui meestel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullijookides peituvad fosfaadid kuivatavad nahka.
Mullijookides peituvad fosfaadid kuivatavad nahka. Foto: SCANPIX

Emake loodus on naistele nii mõndagi helde käega «kinkinud». Naistel on rohkem rasvkudet ja koledat apelsinikoorenahka kui meestel ning vananedes ka rohkem kortse näo peal - eriti suu piirkonnas.


Just sellise kainestava järelduseni jõudsid Hollandi Utrechti teadlased, vahendab Apotheken Umschau.

Uurijate meeskond eesotsas Emma C. Paesiga leidis, et naiste huultele tekib vananedes rohkem ja sügavamaid kortse kui meestel.

Selle põhjusena nähakse asjaolu, et naistel on suu piirkonnas vähem higi- ja rasunäärmeid ning lisaks on naistel huulte ümbruses vähem veresooni. Veresooned hoolitsevad parema vereringluse eest, mis omakorda lükkab kortsude teket edasi.

Kortsude sügavus sõltub teadlaste väitel suu piirkonnas paiknevatest lihaskiududest, mis on naistel tihedamalt naha keskmise kihiga seotud. Seetõttu «kistakse» kortsukesi ka rohkem sissepoole ehk sügavamaks. 

Naised võivad end aga lohutada sellega, et kuigi meestel on vanast peast siledamad huuled, esineb meessool sagedamini juuste väljalangemist ja juuksepiiri taandumist.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles