Täna 98 aastat tagasi jõudis Amundsen lõunapoolusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roald Amundsen lõunapoolusel
Roald Amundsen lõunapoolusel Foto: SCANPIX

Norra polaaruurija Roald Amundsen jõudis täna 98 aastat tagasi esimese inimesena lõunapoolusele.

14. detsebril 1911. aastal lõunapooluse vallutanud Amundsen edestas oma rivaali, inglast Robert Scotti, edastab This Day in History.

Amundsen käis esimest korda Antarktikas 1872. aastal Belgia ekspeditsiooni koosseisus. 1903. aastast osales ta mitmetel polaarekspeditsioonidel ja saavutas tuntuse. 1903–1906 läbis ta laeval Gjøa esimesena Põhja-Ameerika põhjarannikul asuva loodeväila idast läände.

Amundsen alustas lõunapooluse vallutamise ekspeditsiooni 1910. aasta juunis, teades, et sama on ette võtnud ka inglane Robert Scott.

1911. aasta alguses jõudis Amundseni laev Antarktika Vaalade lahte. Ta püstitas oma laagri 96 kilomeetrit lõunapoolusele lähemale kui ta rivaal Scott.  Oktoobris 1911 alustasid Amundseni ja Scotti meeskonnad üheaegselt teekonda lõunapooluse suunas.

Amundsen kasutas siberi haskisid, Scott aga mootorkelke ja siberi ponisid.

14. detsembril 1911. aastal võitis Amundsen võidusõidu lõunapoolusele ning 1912. aasta jaanuari lõpul saabus ta turvaliselt oma baaslaagrisse tagasi.

Scotti ekspeditsioonil nii hästi ei läinud. Ta mootorkelgud ütlesid üles ja ponid ei pidanud vastu. Osa ekspeditsiooniliikmeid pöördus tagasi. Scott ja ta neli kaaslast jätkasid teekonda jala.

Nad jõudsid lõunapoolusele 18. jaanuaril 1912. aastal ning pidid tõdema, et Amundsen edestas neid ühe kuuga. Scotti ja ta meeste tagasipöördumine lõppes katastroofiga. Kaks liiget hukkusid. Scott ja veel kaks meest jäid tormi tõttu laagrist 17 kilomeetri kaugusele. Scotti külmunud surnukeha leiti hiljem.

Amundsen kaotas elu 1928. aastal, kui ta osales itaallasest seikleja Umberto Nobile otsingutes. Nobile dirižaabel kukkus Põhja-Jäämerre.

Amundsen oli Prantsuse õhujõududele kuuluva vesilennuki Latham pardal, kui ta 18. mail 1928. aastal kadunuks jäi, olles teel Spitsbergenisse. Viimane raadiosõnum tuli lennukilt Karusaarest 19 meremiili kauguselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles