Täiskuu toob inimestes libahundi esile?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskuu toob inimestes libahundi esile?
Täiskuu toob inimestes libahundi esile? Foto: AP / Scanpix

Austraalia teadlaste sõnul mõjutab täiskuu meie alateadvust ja emotsioone ning võib nii-öelda sisemise libahundi vallandada.

Sydneys Calvary Mater Newcastle Hospitalis tehtud uuringus täheldati, et täiskuu ajal esmaabi vajanud patsientidel esines rohkem agressiivsust ja loomalikku käitumist kui muudel perioodidel sisse toodud patsientidel, kirjutab The Telegraph.

«Mõned psühhoosis patsiendid käitusid nagu loomad, nad hammustasid, sülitasid ja sügasid end. Nende patsientide puhul tuli kasutada rahusteid, et nad ennast ei vigastaks,» selgitas toksikoloogia asjatundja Leonie Calver.

Calveri kinnitusel oli täiskuu ajal toodud patsientidega keeruline, kuna nad ründasid arste ja õdesid.

«Täiskuu ajal psühhoosis olevaid patsiente saab võrrelda libahuntidega, sest need olendid ilmusid samuti täiskuu ajal,» lisas uurija.

Calver jätkas, et libahundiks saamiseks pidi enda nahale midagi määrima või sisse hingama, et inimestest loomaks muutuda.

«Kui varasemal ajal kasutati deliiriumi tekitamiseks ja «libahundiks» saamiseks  näiteks tugevat taimset mürki belladonnast, siis tänapäeva «libahundid» on endale sisse võtnud kas suures koguses alkoholi või erinevaid narkootikume,» nentis asjatundja.

Calveri sõnul muutub inimeste käitumine täiskuu ajal  ning nad võivad enda teadmata suurema koguse alkoholi või narkootikumi sisse võtta.

«Meie uuring näitas, et täiskuu ajal kasvavad vaimse tasakaalutuse ja vägivaldse käitumise juhtumid,» lausus Calver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles