Eksperdid: epilepsiaravimid võivad kasvatada enesetapuriski

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epilepsiaravimid võivad kasvatada enesetapuriski
Epilepsiaravimid võivad kasvatada enesetapuriski Foto: SCANPIX

USA ravimiekspertide arvates võivad krambihooge leevendavad epilepsiaravimid kasvatada enesetapuriski.

Eksperdid lisasid, et nende ravimite kõrvalmõjuna võib tekkida depressioon, mis omakorda võib viia mõtted enesetapule ja ka võimaliku enesetapuni, kirjutab STT.

Eksperdid tegid epilepsiaravimite uuringu USA toidu- ja ravimiameti (FDA) tellimusel. FDA soovis saada sõltumatute ekspertide hinnangut selle kohta, kas epilepsiaravimite kasutusjuhendile tuleks lisada hoiatus võimalike kõrvalmõjude kohta.

Asjatundjate arvates võib hoiatus epileptikutes esile kutsuda kartust seda efektiivset ravimit edaspidi kasutada.

Ravimiekspertide soovitusel on ravimitootjad viimastel aastatel depressiooniravimite kasutusjuhendile lisanud hoiatuse kõrvalmõjude kohta, mille sümptomitena võivad näiteks tekkida sundmõtted, sealhulgas ka enesetapumõtted.

FDA siiski rõhutas, et hoiatuste eesmärgiks on inimestele teadvustada riske, mitte sundima neid ravimite kasutamisest loobuma.

Epilepsiaravimeid valmistavad näiteks Pfizer, GlaxoSmithKline ja Johnson & Johnson.

Epilepsiahoog on krampidega või muude närvisüsteemi talitlushäiretega kulgev tervisehäire, mille põhjuseks on peaaju närvirakkudes tekkivad ülemäärased laengud. Peale ülemäärase laengu lakkamist taastub normaalne ajutegevus kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles