Absoluutne kriis tabab naisi neljakümneselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu keskpaika jõudes kukuvad paljud sügavasse auku, kuid õnneks läheb see mööda.
Elu keskpaika jõudes kukuvad paljud sügavasse auku, kuid õnneks läheb see mööda. Foto: Panther Media/Scanpix

Mis õnne puutub, siis on elu u-kujuline: alguses ja lõpus ollakse kõige õnnelikumad ning 40.-50. eluaasta vahel kõige õnnetumad, väidab ameeriklaste uuring.


Ka terapeudid nimetavad seda aastakümmet «absoluutseks kriisiajaks», vahendab Nachrichten.at.



Warwicki ülikooli juures korraldatud uuringus, mis hõlmas kahte miljonit inimest üle kogu maailma, tuli välja, et just selles elufaasis tabab nn keskeakriis paljusid naisi - olenemata sellest, kui rikkad või vaesed nad on, kas neil on lapsi või mitte ning kas nad on abielus või vallalised.

Pärast kriisi möödumist hakkab aga kõik jälle ülesmäge minema ning 70-aastane tunneb end tihti sama õnnelikuna kui 20-aastane.

Saksa suhteterapeudi Antje Randow-Ruddiesi sõnul on see eluperiood pöördeline ning ka raske. Tihti tundub, et ainukeseks pääseteeks on järsud elumuutused, nagu näiteks lahutus, armuseiklus, uus töökoht või uus riik.

Terapeudi arvates on kõik eelnimetatu vaid asjatu põgenemine, sest iseennast tuleb ikkagi igale poole kaasa vedada ning vanad vead jäävad alles ka uues kohas.

Sama kinnitavad ka teised eksperdid. Intervjuus ajakirjale Brigitte soovitab suhtetreener Sabine Asgodom kõigile naistele järgnevat: «Teil ei ole vaja uut meest. Hoopis uut naist. Ning see naine olete te ise - muutke ennast, siis tulete ka rutiinist välja.»

Prantsuse presidendi abikaasa Carla Bruni-Sarkozy, kes saab jõululaupäeval 42-aastaseks, ei pea olukorda küll nii hulluks, kuid ka tema on öelnud, et hiljemalt neljakümneselt saab igaüks külge templi «täiskasvanud» - ka see maitseb kibedalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles