Röövitud pidupäev

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Barndõk

Mis saab siis, kui sünnipäev langeb jõululaupäevale?

Läks Raadio Sky Plus programmidirektor Priit Vare, keda plaadikeerutajad tunnevad ka DJ Toomas Punana, hiljuti Sampo panka ja ulatas tellerile oma ID-kaardi. Teller vaatas seda mõnda aega imelikult, siis küsis: «Kas teid unustatakse ka jõulude ajal ära?»


Vare on sündinud jõululaupäeval 1975.



Teller, nagu ilmnes, on samuti jõululaps.


Just jõululaupäeval saab Vare teada, kes on tema suurimad sõbrad. Ta on aastate pikku kogenud, et enamikul semudel ei tule sel päeval meeldegi talle aasta vanemaks saamise puhul õnne soovida. «Hämmastav, mis inimesed ära unustavad, et sul on sünnipäev!» ei varja Vare oma imestust.



Jah, ka Sampo panga 24. detsembril sündinud teller on unustamist tunda saanud. Sedasi leidsid nad kahekesi, et võiksid lausa oma klubi moodustada.



Jõululaupäeval ilmale tulnute klubisse pääseks ka näiteks laulja Maarja-Liis Ilus. Teemad, mis neid lisaks äraunustamisele liidaks, oleks sellised: kas 24. detsembril sündimise tõttu saavad nad teistest vähem kinke ja kas sünnipäevapidu jääb pidamata?



Maarja-Liis Ilus on saanud kingitusi ikka kaks, mitte ühe. Lahendus on järgmine: hommikul ärgates saab ta laulu saatel sünnipäevakingi, õhtupoolikul järgneb pakk jõuluvanalt.



Topeltkingituse on enda mäletamist mööda alati saanud ka Tartu Ülikooli klimatoloogiaprofessor Jaak Jaagus ja mitmekülgne ettevõtja Juhan Kolk, kel mõlemal täitub tänavu jõululaupäeval 53 aastat siinilmas.



Nõukogude aja lapsena meenutab Kolk, et sünnipäev 24. detsembril, mis vanasti oli tööpäev, andis hea ettekäände pidu pidada – ja ühtlasi jõule tähistada.



Seevastu Maarja-Liis Ilus on pidanud leppima, et sünnipäeva tuleb tähistada kas ette või tagantjärele, sest jõululaupäev on ikka möödunud pere seltsis. Tänavu peab ta sel päeval pausi isegi kirikuis toimuval kontsertturneel koos Koit Toomega.



Priit Vare jällegi näeb sünnipäeva kattumises jõuludega pragmaatilist plussi. «See on suurepärane võimalus sünnipäeva pidamisest m;;da hiilida,» lausub ta, «ja tuttavad ei pane sugugi pahaks, kui ei viitsi neile välja teha.»



Veel üks jõululaps, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õppeprodekaan, mikrobioloog Tõnis Karki on rahul sellega, et ei pea sünnipäeva pidama, vaid saab mõnusalt pere keskel olla. Mis siis, et tema pole sel päeval enamasti topeltkinke saanud. Ikkagi ütleb ta: «Soovitan soojalt sündida 24. detsembril.»



Igatahes palju hullem oleks Karki väitel see, kui sünnipäev oleks 25. detsembril – see tähendaks kahte pidu jutti. «Mul on ikkagi säästuvariant,» lisab ta. Ehkki, nagu mäletate, topeltkinke ta ei saa, on tal enda sõnul topelt vedanud: peres langevad veel kaks päeva kokku. Nimelt on naisel ja tütrel sünnipäev ühel ja samal päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles