Rootslased andsid hüümenile uue nime

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootslased andsid hüümenile uue nime
Rootslased andsid hüümenile uue nime Foto: SCANPIX

Rootsi seksuaalõiguste eest võitlev grupeering andis hüümenile ehk neitsinahale uue nimetuse.

Rootslaste sõnul on nimetatud organ naisekeha vääriti mõistetud osa, kirjutab The Local.

«Neitsinaha müütiline staatus on liiga pikka aega segadust tekitanud. Soovitame rahvusvaheliselt inglise keelse meditsiinilise termini «hymen» asemel kasutada  hoopis terminit «vaginal corona» (vagiina kroon),» seisab teadaandes.

Rootslaste sõnul pidid nad sellele organile hakkama teist nimetust otsima, kuna senine tekitas segadust.

«Paljud noored ei teadnud ega saanud aru, kui seksuaalkasvatuses räägiti hüümenist, mis rootsi keeles on «mödomshinna». Seda saab tõlkida ka kui neitsilikkuse membraani. Selle tõlgendamine tekitas naiste seksuaalsuse teemadel palju segadust,» selgitasid termini muutjad.

Rootsi keeles võeti hüümeni nimetusena nüüd kasutusele «slidkrans», milles «krans» näitab, et tegemist ei ole mitte katte, vaid sõõriga.

Nad lisasid, et vana termin viitas sellele, et vagiinat katab midagi sellist, mis nõuab purustamist.

«Naisi on kasvatatud vaimus, et nad peavad oma organi pärast nii häbi ja süüd tundma kui ka süütukesed olema. See on läbi ja lõhki võlts. Tegemist ei ole millegagi, mis peaks pulmaööl purustatama, vaid organiga, mis aitab tupes niiskus hoida,» selgitasid seksuaaltervise asjatundjad.

Nad lisasid, et «vagiina kroon» on naistel terve nende elu ning see ei kao ka siis, kui esimest korda seksitakse. Ka ei teki enamikul naistel esimese suguühte tagajärjel verejooks nagu levinud arvamus on.

«Hüümeni ümber olevad müüdid on loodud naiste seksuaalsuse kontrollimiseks. Siiani on paljudes maailma paikades levinud arusaam, et kui hüümen seksuaalsuhtes puruneb, siis mehel on õigus naise keha ja elu kontrolida,» nentisid seksuaaltervise asjatundjad.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles