Halvatud ameeriklane sai õiguse jahti pidada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Cap
James Cap Foto: AP / Scanpix

USAs New Jerseys sai õiguse jahti pidada mees, kellel on kõik neli jäset halvatud.

Kohus andis 46-aastasele James Capile loa kasutada jahtimiseks püssi, millega ta tulistab suu ja hingamise abil, kirjutab foxnews.com.

Cap sattus 30 aastat tagasi keskkooli ajal ameerika jalgpalli mängides õnnetusse, saades pea- ja kaelatrauma. Tal tekkis halvatus, mis röövis talt ka ta hobi – jahipidamise.

Kuid 2,5 aastat tagasi otsustas Cap, et tahab uuesti jahil käima hakata. Ratastoolis mees taotles kohtu kaudu nüüd lõpuks välja õiguse kasutada 12-kaliibrilist jahipüssi.

Mees tegi  möödunud nädalal üle 30 aasta esimese lasu.

«Mul lihtsalt ei ole sõnu selle kirjeldamiseks. Kui saad teha midagi 30 aasta järel, siis tundub see lausa imena. Mõned võivad mõelda, et mis see siis ära ei ole. Kuid ma olen 30 aastat halvatud olnud ja mulle on see uus võimalus,» selgitas Cap.

Jahindusekspertide sõnul ei ole puudega jahimehed USAs midagi uut, kuid neljajäsemehalvatusega jahimehi pole siiski palju.

USA rahvusliku relvaassotsiatsiooni esindaja Vanessa Warneri sõnul enamik osariike ei luba puudega inimestel relvi omada.

Warner jätkas, et ta saab nädalas paar kirja, milles küsitakse halvatud inimeste jahipidamise võimaluste ja relvaloa kohta.

«Kuid USAs on vist ainult paar neljajäsemehalvatusega inimest, kellel on õigus jahti pidada,» nentis Warner.

Puudega inimestel peab relva kasutamise juures olema abistav kaaslane. Capi juhtumi puhul seab elukaaslane ta ratastooliga õigesse kohta ja teeb kõik ettevalmistused relva kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles