Sõnajalgade laul rõõmustab taevaisa

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Sõnajalg avaldas hiljuti ka eestikeelse plaadi "Taevane roos".
Ansambel Sõnajalg avaldas hiljuti ka eestikeelse plaadi "Taevane roos". Foto: Karli Saul

Plaadi „Taevane roos" esitlustuurile minevat ansamblit Sõnajalg näikse saatvat edu: Piletilevi statistika kohaselt on ansambel oma kontsertide piletite müügis ees nii Tanel Padarist, Birgit Õigemeelest ja Tallinna poistekoorist, Dave Bentonist, Maarjast ja Koit Toomest kui Rein Rannapist - Riho Sibulast.


„Ükski bänd ei ole nii palju albumeid müünud kui meie, see näitab, et rahvas kuulab meid," tõdes Oleg Sõnajalg, kes koos Siiri ja Viivi ning Andres Sõnajalaga moodustab ansambli Sõnajalg. „Ükski kontserdituur pole jõulukuul olnud piletimüügi poolest nii edukas kui meie - see peaks kõikidel irvhammastel suu kinni panema."

Viimase all mõtles rääkija ansambli muusikale aeg-ajalt osaks saanud üpris halvustavaid hinnanguid. Seda, et Sõnajala viljeldav muusika on imal-magus ja võlts ning läbinisti kommertslik.

„Oleks meie laulude sõnum ropp ja rõve, sobiks see muusika sellega tegelevatele kriitikutele üliväga," muigas Oleg Sõnajalg.

Kõneleja tõdes, et nende tehtavast muusikast niisama kinni hakata on paras kunsttükk.

„Maitse üle ei vaielda, aga meie muusikal on selgelt tuntav eriline kõla," väitis Oleg Sõnajalg. „See on meie omalooming ja ta on tehtud vaieldamatult professionaalsel tasemel - ilkumine selle muusika kallal on sajaprotsendiliselt tingitud ainult sellest, et teatud inimesed mingitel põhjusel ei aktsepteeri laulude sõnumit."

Loomulikult pole selline pilkamine meeldiv, ent Sõnajalgadele räägib see hoopis muust. Sellest, et Eesti ühiskond tassib ikka endaga mineviku ehk sotsialismiehitamise ajastu taaka.

„Mäletan lapsepõlvest, kuidas pilgati ja näidati näpuga, et ahhahhaa, usklik," nentis Oleg Sõnajalg. „Umbes sama on praegu: samad inimesed jätkavad enam-vähem sama natuke teises toonis."

Ent seni, kuni nende muusikal on kuulajaid, ja neid olevat ilkujatest tunduvalt enam, Sõnajalad jätkavad. Liiati olla see, mida nad toimetavad, taevaisale meelepärane.

„Jumal ei ole halli habemega taat, kes poolükskõikselt vaatab pilve ääre pealt alla ja põhiliselt ainult karistab neid inimesi, kes kuidagi midagi valesti teevad - jumal on tegelikult väga-väga lähedal," tõdes Oleg Sõnajalg. „Sellest, mis on sinu südames, räägib suu ja kirjutab käsi, sellest on sündinud meie laulud. Et see annab meile hingerahu, oleme veendunud, et temagi rõõmustab selle üle."

Muidugi oleks niisuguste jõulukontsertide paslik paik kirik, paraku sisaldab ansambli esinemine Eestis seninägematuid heli- ja valgusefekte, mille tarvis sobivad ainult kontserdisaalid.

„Kirikulised on nii-öelda oma vaimu kõhud juba täis söönud, nad on kuulanud jutlusi ja nad on sealt nii palju head saanud, meie tahame ilmajäänutele puuduolevat jagada," tõi Siiri Sõnajalg välja kontserdisaali eelistamise teise põhjuse.

Andres Sõnajalg konstateeris, et seekordne tegijatele rahulolu ja meelerahu toov tuur ansamblile kasumit ei too, pigem kaasnevad kontsertreisiga suured väljaminekud. Sellest hoolimata on Sõnajalad teoksil olevaga rahul.

„Meil on läinud sadu tuhandeid miinuse katmiseks, aga tunneme sellest rõõmu," tõdes Andres Sõnajalg. „Esiteks sellest, et meil on need võimalused, ja teiseks sellest, et teha seda, mis on su unistus - see ongi õnn."

Sõnajalgade plaadiesitlused

Neljapäeval, 10. detsembril Valga kultuurikeskuses.
Reedel, 11. detsembril Pärnu kontserdimajas.
Laupäeval, 12. detsembril Jõhvi kontserdimajas.
Pühapäeval, 13. detsembril Tartu Vanemuise kontserdimajas.
Esmaspäeval, 14. detsembril Tallinna Nokia kontserdimajas.
Teisipäeval, 15. detsembril Põltsamaa kultuurikeskuses.
Kolmapäeval, 16. detsembril Võru kultuurimajas Kannel.
Neljapäeval, 17. detsembril Paide kultuurikeskuses.
Laupäeval, 19. detsembril Kuressaare kultuurikeskuses.
Pühapäeval, 20. detsembril Viljandi Ugala teatris.
Esmaspäeval, 21. detsembril Rakvere teatris.

Kõik kontserdid algavad kell 19.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles