Uuring: vaesus paneb lapsed kõvemini nutma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaesemast peret pärit lapsed nutavad rohkem, väidavad teadlased.
Vaesemast peret pärit lapsed nutavad rohkem, väidavad teadlased. Foto: Reuters / Scanpix

Vaeste inimeste elu ei ole kergete killast - lisaks pidevale rahapuudusele on nad ka oma järeltulijatega rohkem hädas, väidavad teadlased.


Hollandis valminud uuringust selgus, et väiksema sissetuleku ja madalama haridusega vanemate lapsed on heal järjel olevate perede lastega võrreldes palju «ebamugavamad», vahendab Blick. Erinevused hakkavad ilmnema juba kuue kuu vanuselt.

«Vaesed beebid» nutavad kõvemini ja pikemalt nii pesemisel, riietamisel kui mähkmete vahetamisel. Lisaks sellele jäävad nad halvemini magama, lasevad end kergesti häirida ning reageerivad tugevalt muutustele.

Rotterdami Erasmuse ülikooli uurija Pauline Janseni sõnul on käitumisprobleemide põhjused mitmekülgsed. Eelkõige torkab silma, et vaestes oludes kasvavate laste vanemad või hooldajad on sageli ise stressiga hädas. Näiteks täheldati emadel sagedamini erinevaid psüühilisi probleeme ning samuti tülitsesid vanemad sellistes peredes rohkem.

Madalama haridusega vanemate hulgas oli 22 protsenti üksikemasid, kõrgemalt haritute ja parema sissetulekuga peredes oli üksikemasid vaid kolm protsenti. Uuringus võrreldi viit tuhandet väikelast ja nende vanemate esitatud andmeid.

Teadlase arvates tuleks uurida ka nn raske iseloomuga beebide ja hilisemate käitumisprobleemide seost, sest ta usub, et imikuna rahutumad lapsed kannatavad tulevikus sagedamini hüperaktiivsuse ja teiste käitumishäirete all, mis omakorda võivad kaasa tuua probleeme koolis ja sotsiaalses elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles