Uus trend: lapsi tuleb kasvatada nagu koeri?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas tõesti tuleks neid kahte sarnaste reeglite järgi kasvatada?
Kas tõesti tuleks neid kahte sarnaste reeglite järgi kasvatada? Foto: Reuters / Scanpix

Mõne lapsevanema ja eksperdi arvates tuleks lapsi kasvatada nii nagu koeri. Mida see võiks tähendada?


Cesar Millan on Inglismaal tuntud «koeralausuja» ja populaarse telesaate juht, kes õpetab, kuidas probleemsetest koertest lihtsate võtetega eeskujulikke neljajalgseid kasvatada.


Briti lapsevanemad on taibanud, et mõned Millani meetodid sobivad suurepäraselt ka lastele, kirjutab The Guardian.

Nii koerad kui lapsed vajavad ühtmoodi rahulikku ja kindlakäelist karja juhti, samuti piisavalt liikumist, distsipliini ja armastust.

Üks neist, kes usub, et Millani koerte treenimiseks kasutatavad võtted ka laste puhul kehtivad, on Briti psühholoog Aric Sigman.

Sigman selgitab, et tänapäeva vanematel on laste jaoks vähem aega ning seetõttu on vastasseis viimane asi, mida nad kokku saades ihkavad. Kuid mis juhtub? Psühholoog võrdleb seda olukorraga, kus saba liputab koera ning rõhutab, et tegelikult on autoriteet üks hea asi.

Briti perefoorumis kirjutab üks ema nii: «Kui ma nägin, kuidas Cesar Millan äärmiselt agressiivset pitbulli treenis, sain ma aru, et nii mõndagi tema tehnikast ja mõtetest on võimalik üle kanda ka laste kasvatamisele.»

Ka nõustaja Judy Reith, kes on koeralausuja tarkusi oma kolme tütre kasvatamisel rakendanud, nõustub, et vanemad tahavad lastele sõbraks olla, sest nad näevad neid nii vähe. Tegelikult ei ole sõbraks olemine kuigi hea, vahel tuleb teha ka ebapopulaarseid otsuseid ning oma seadus maksma panna.

Leidub ka kriitilisemaid hääli. Dr Frank Furedi peab koeralausuja tehnika kasutamist laste peal lapsikuks. Tema väitel segavad kiired käsklused vanemate ja lapse vahelise suhte kujunemist.

Rootsi lastepsühholoog Marie Carlsson nendib, et Cesar Millani võtteid võib osaliselt kasutada, kuid ettevaatlikult. Eelkõige tuleb silmas pidada, et kuigi laste ja koerte kasvatuses on palju ühist, on ka palju erinevat. «Koer on siiski koer ja tal puuduvad sellised mõtted ja tunded nagu lapsel,» rääkis Carlsson veebimagasinile Alltombarn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles