Jõululoos kõlavad eksootilised pillid

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näidendi autor Silvia Soro tutvustas lastele järgmisel nädalal esietenduvat
jõululavastust «Nähtamatu varandus».
Näidendi autor Silvia Soro tutvustas lastele järgmisel nädalal esietenduvat jõululavastust «Nähtamatu varandus». Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eile korraldas Ugala teater oma pisimatele vaatajatele lastehommiku, millel näidendi autor ja lavastaja tutvustasid järgmisel nädalal esietenduvat «Nähtamatut varandust».


Lastehommikul osalejad Viljandi linna ja maakonna lasteaedadest ja koolidest hõivasid üle poole Ugala suurest saalist. Kõige kaugemad külalised olid Abja lapsed.



Näidendi autor Silvia Soro rääkis, et jõululoo ettevalmistamine algas juba suvel. «Materjali kogudes lugesin läbi väga palju eri rahvaste muinasjutte,» sõnas ta.



Lastehommikul esitas ta loo viiuli sünnist ja indiaanlastest.



Põgusalt rääkis Silvia Soro sellest, missugused seiklused ootavad ees «Nähtamatu varanduse» peategelast, vaest kalurit Kauri. Ta läheb otsima merekoletist, kes tema võrkudest kõik kalad ära viib. Kauri päästab uppumissurmast kiusaja, kes tahab imelise laeva ja kõikvõimsa teenri eest vastutasuks kaluri hinge.



Oma hinge saab Kaur tagasi siis, kui toob kotitäie nähtamatut varandust. Mööda maailma seda otsides satub kalur Hispaaniasse, Uus-Meremaale, Põhja-Ameerikasse ja mujale. Lugu ilmestab alati selle maa muusika.


Paaniflööt ja kitsed



Lavastaja Leino Rei sõnul on tänavune lastelavastus omanäoline seetõttu, et kasutatakse elavat muusikat ja mitmesuguseid instrumente.



«Kõik etenduses kõlavad helid tekitatakse kohapeal, salvestisi pole,» rääkis Rei. «Etenduse ajal on pillimängijad peidus orkestriaugus, aga me otsustasime vähemalt korra neid laval näidata ja tutvustada.»



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles