Mis viitab andekale lapsele?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis viitab andekale lapsele?
Mis viitab andekale lapsele? Foto: AFP / Scanpix

Psühholoogide sõnul viitavad mitmed asjad lapse andekusele.

Iga laps on omamoodi andekas ja andekus võib avalduda erinevatel viisidel, kirjutab Psychology Today.

Enamik vanemaid peab oma lapsi mingil alal andekaks.

Asjatundjate sõnul võib andekus avalduda väga erinevalt – kes on suhtlemises andekas, kes keelte peale, kellel on muusikaline või matemaatiline andekus.

Psühholoogide sõnul on kõige kergem teha kindlaks 5 – 8-aastast laste andekust.

«Andekad lapsed suudavad mõelda abstraktselt, selgitada oma sõnadega keerulisi nähtus ja asju. Näiteks suudab laps peast arvutada küllaltki keerulisi tehteid, ilma et seda oleks talle õpetatud. Ka on andekatel lastel omaealistest märgatavalt suurem sõnavara. Juhiomadused võivad ilmneda juba lapseeas ning sotsiaalselt andekas laps võib olla mängude algataja,» selgitasid psühholoogid.

Nad jätkasid, et andekad lapsed saavad hakkama ülesannetega, mis on mõeldud paar aastat vanematele lastele.

«Andekad lapsed suudavad täiskasvanute jutust uut informatsiooni ammutada. See info  jääb neile kergesti meelde ja nad võivad osata neid teadmisi kasutada,» lisasid psühholoogid.

Psühholoogid soovitavad vanematel oma last jälgida ning teha kindlaks, milles laps andekas on ning siis seda arendada.

«Tihtipeale püüavad vanemad oma teostamata unistusi täita laste kaudu, surudes lastele omi soove peale. Laps aga võib olla andekas hoopis milleski muus. Kui vanemad seda tähele ei pane, siis võib see andekus jääda välja arenemata,» sõnasid psühholoogid.

Nad rõhutasid, et mida positiivsemas ja loomingulisemas õhkkonnas laps kasvab, seda enam on tal võimalus peidetud annete esiletulekuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles