Ilmavaatleja: Lääne-Eesti ei pruugi jõuluks lund saada

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On oht, et Lääne-Eestis tulevad jõulud hallid ja porised.
On oht, et Lääne-Eestis tulevad jõulud hallid ja porised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Arvan, et jõuluaeg tuleb üle Eesti paikkonniti väga erinev. Ida- ja Kagu-Eestis ning põhjarannikul on jõuluaeg külmem, sest see asub lähemal Venemaal asuvale külmale kõrgrõhualale.


Soojem on jõulude ajal Lääne-Eestis, sest lääne-edela tuuled toovad merelt maale soojemat õhku.

Kui Kesk- ja Põhja-Eestis tuleb jõululaupäevaks suure tõenäosusega lumi maha, siis Lääne-Eestis, peamiselt rannikul on suurem lörtsi võimalus, mis sula maa peale suure tõenäosusega maha ei jää.

Jõulude eelsel kuu loomise (16. detsembril) nädalal püsivad soojemad ja sajusemad ilmad. Sajab nii vihma, kui lörtsi ja lumi siis veel maha ei jää.

24. detsembril peaksid ilmad minema jahedamaks ja siis tuleb aastavahetuseni jahedamat ja kuivemat ilma, mis kestab kuni täiskuu ajani (31. detsember).

Olen tähele pannud, et magnettormipäevadel kipub ikka sadama ja sellised päevad on jõulude aegselt 27. ja 30. detsember. Kui siis lund tuleb, peaks see mõnda aega ka kõikjal maas püsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles