Kardinal: homod ja transseksuaalid taevasse ei pääse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: AFP / Scanpix

Rooma katoliku kiriku kardinali arvates on homoseksuaalsus jumala solvang ning selle tõttu homod ega transseksuaalid taevasse ei pääse.

Sellel teemal tegi avalduse 76-aastane kardinal Javier Lozano Barragan, kirjutab AP.

«Transseksuaalidel ja homodel ei ole taevasse asja. Tegelikult ütles selle välja juba apostel  Paulus,» lausus kardinal.

Vatikani kardinali arvates ei ole inimesed sündides homoseksuaalsed, vaid nad on hakanud nendeks omal vabal tahtel.

«Inimesed ei sünni homoseksuaalidena, vaid neist saavad homoseksuaalid erinevatel põhjustel – neil ei arene välja oma mina, neil jääb haridusest puudu. Isikud, kes eitavad neile looduse poolt kaasa antut ja tegutsevad jumala tahte vastaselt, ei pääse kohe kindlasti taevasesse kuningriiki,» on kardinal Barragan seisukohal.

Ta tõi näitena apostel Pauluse kirja roomlastele, milles seisab, et «mehed teevad siivutusi teiste meestega».

«Homoseksuaalsus on patt, kuid meil ei ole maa peal õigus kohut mõista. Ainult jumalal on kohtumõistmiseks õigus. Üks inimene ei saa teist inimest hukka mõista, kuna kõik me oleme jumala lapsed ja võrdsed,» selgitas jumalasulane.

Vatikan tegi pärast kardinali avaldust omapoolse avalduse, öeldes, et see on kardinali isiklik, mitte Vatikani ametlik seisukoht.

«Kardinal Barragan ei tundu homoseksuaalsuse küsimuses eriti kompetentne olevat. Rooma katoliku kirik peab homoseksuaalsust häireks, kuid tunnistab, et inimestes võib leiduda kaasa sündinud homoseksuaalseid jooni. Neisse äärmustesse tuleb suhtuda reserveerituse ja respektiga ning mitte ärgitada diskrimineerimist,» selgitas Vatikani pressiesindaja, isa Frederico Lombardi.

Katoliku kiriku õpetuse kohaselt on homoseksuaalsed suhted patused, kuid homoseksuaalsus kui selline ei ole seda.

Kardinali seisukohad ärritasid Itaalia homode eest võitlejaid.

«Tore on, et me taevasse ei pääse, sest see võib olla üsna nõme ja ebaõiglane paik,» lausus homode õiguste eest seisva organisatsiooni Arcgay esindaja.

Ta lisas, et kardinali sõnum võib ärgitada homodevastaseid rünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles