«Püha Tõnu kiusamine» jõudis Sundance’i võistlusprogrammi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Püha Tõnu kiusamine" - Veiko Õunpuu filmi esilinastus Solarise keskuses 10.10.09
"Püha Tõnu kiusamine" - Veiko Õunpuu filmi esilinastus Solarise keskuses 10.10.09 Foto: Jelena Rudi

Veiko Õunpuu film «Püha Tõnu kiusamine» valiti esimese Eesti filmina Ameerikas Utah'i osariigis korraldatava Sundance'i festivali võistlusprogrammi. Jaanuari lõpus toimuv Sundance on USA kõige olulisem indie-kino festival, mille algataja ja üks juhtidest on kinolegend Robert Redford ja mille peamine eesmärk on otsida ja julgustada sõltumatuid ning julgete ideedega filmitegijaid.

Sundance’ile esitatakse igal aastal üle 9000 filmi, rahvusvahelisse võistlusprogrammi valiti 1022 täispika filmi hulgast 14. Väga paljud maailmakuulsad režissöörid on oma suure läbimurde teinud just Sundance'il, teiste hulgas näiteks Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, Paul Thomas Anderson, Steven Soderbergh ja Jim Jarmusch.

1978. aastal asutatud festival sai nime kultusfilmi «Butch Cassidy and the Sundance Kid» järgi, kus Redford kehastas tegelast nimega Sundance Kid.

«Püha Tõnu kiusamine» räägib sellest, kuidas kinnise loomuga keskastmejuhil tuleb rinda hakata pistma üha kuhjuvate emotsionaalsete probleemidega, ning ta psüühika laguneb kätte ära nagu 81 aasta Ford Sierra. Tema mõõdukalt jõukasse ja rahulikku ellu sugeneb tavatu häda - moraaliprobleem. Kas on võimalik olla «hea inimene»? Mida see üleüldse tähendab? Ja kes sellest kasu saab?

Filmis mängivad Taavi Eelmaa, Ravshana Kurkova (RUS), Tiina Tauraite, Hendrik Toompere Katariina Lauk, Denis Lavant (FRA), Rain Tolk ja paljud teised. «Püha Tõnu kiusamist» on hetkel võimalik vaadata Tallinna Cinamoni kinokeskuses, samuti paisatakse Eestis detsembri alguses müüki ka DVD’d.

Filmi stsenarist-režissöör on Veiko Õunpuu, produtsent Katrin Kissa ja operaator Mart Taniel.

2008. aastal anti Cannes’i filmifestivalil Veiko Õunpuule «Püha Tõnu kiusamise» stsenaariumi eest Euroopa Talendi preemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles