Looduspiltnik Mati Kose esitleb oma esimest raamatut

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduse vahendaja, kaitsja ja fotograafi Mati Kose esikraamat “Aastaaegade aken” tuleb Pärnus müüki.
Looduse vahendaja, kaitsja ja fotograafi Mati Kose esikraamat “Aastaaegade aken” tuleb Pärnus müüki. Foto: Urmas Luik

Loodusfotograaf ja Tartu ülikooli Pärnu kolled˛i teadur Mati Kose on ühele poole saanud oma esimese raamatuga “Aastaaegade aken”, trükise kujundas Lea Tammik ja andis välja AS Ajakirjade Kirjastus.


“Aastaaegade teema on mulle südamelähedane, kirjutasin neil teemadel Eesti Naisele, kus iga kuu kohta ilmus üks lugu, sellesse raamatusse ongi need kokku võetud ja fotodevalikut täiendanud,” rääkis Mati Kose, kes järelsõnas nimetab ennast linnutundjaks, looduse vahendajaks-kaitsjaks ning fotograafiks.



Sisuaknad avanevad lugeja-vaataja ees 120 leheküljel aastaajati, kogumiku fotod on tehtud valdavalt Pärnumaal ja loodusega sina peal olija pilguga ning valik on nõudlik.



“Selles raamatus vaatan sisse meie aastaaegade mustrisse. Neisse ilma-, loodus- ja valgusmustreisse, mis seostuvad aastaaegade vaheldumisega,” kirjutab autor. “Loodusega tihedalt suheldes on mul kujunenud oma arusaamad, mõtted ja tunded aastaaegadega seoses. Selles raamatus püüangi neid kogemusi ja meeleolusid nii piltides kui sõnades teiega jagada.”



Foto- ja juturaamatu tagakaanel neljaruudulises puust aknaraamis on autor kasutanud sama motiivi - puud, mida ta näeb oma koduaknast aastaajati erinevalt.



Lõppeva aasta arvab Mati Kose küllalt edukaks, sest sellesse jäävad näitus “Kihnu pulm”, mis avati suvel vastremonditud Kihnu muuseumis, muljeterohke reis Islandile ja BBC fotovõistluse finaali jõudmine sookurgede pildiga. Jõulukuu hakul aga Tallinna Raamaturükikojas kaante vahele jõudnud esikraamat “Aastaaegade aken”, mille esistlus toimub homme, 4. detsembril kell 17 Pärnu Keskuses Rahva Raamatu kaupluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles