Selguvad Eesti parimad noored leiutajad

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored leiutajad näitavad oma leiutisi nädalavahetusel "Robotexil".
Noored leiutajad näitavad oma leiutisi nädalavahetusel "Robotexil". Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Reedel, 4. detsembril annab haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas "Robotexil" üle tänavuse riikliku õpilasleiutajate konkursi "Hoiame kokku" parimate tööde auhinnad.


Konkursi projektijuhi Maarja Ülperi sõnul saatsid noored konkursile palju huvitavaid leiutisi, mis aitaks midagi kokku hoida - kas aega, elektrit, vett, närve või elusid.

"Enamik leiutistest oli mõeldud õpilaste enda igapäevaelu kokkuhoidlikumaks muutmiseks," iseloomustas Ülper. "Näiteks nõrutamisraamid keefiri- ja jogurtipakkidele, päevaraha kokkuhoiu rahakott või pedaalidega muruniiduk. Samuti oli hulk leiutisi suunatud kellegi teise elu lihtsustamiseks, näiteks esemed pimedatele, vanuritele, aga ka koertele ja kassidele."

Konkursile laekus 650 tööd 83 koolist üle Eesti. Neist 206 tööd oli nooremas vanuserühmas (1.-4. klass), 420 keskmises (5.-9. klass) ja vaid 24 vanemas vanuseklassis (10.-12.klass).

"Enamik konkursitöid olid leiutiste joonistused koos selle eesmärgi ja teostuse kirjeldusega, paarkümmend neist reaalselt valmis ehitatud," kinnitas Ülper konkursi korraldavast sihtasutusest Archimedes.

Riikliku konkursi preemiafond on 400 000 krooni ja auhindadeks on nii konstruktorid, fotoaparaadid, iPodid kui hulganisti leiutamisega seotud raamatuid ja ajakirju.

Lisaks jagatakse välja 25 pääset noorte leiutajate suvekooli. Eriauhinnad annavad välja SA Archimedes, SA Teaduskeskus AHHA ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit.

Õpilasleiutajate riikliku konkursi eesmärk on teadvustada innovatsiooni olemust õpilaskonnas, stimuleerida õpilaste aktiivsust selles ning avaldada tunnustust väljapaistvaid tulemusi saavutanud õpilastele, nende juhendajatele ning aktiivsetele koolidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles