Eesti mänguasjad on madjarite juures näitusel

Sakala
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitusel välja pandud eksponaadid pärinevad Tartu mänguasjamuuseumi ja
Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili õppetooli kogudest ning erakogudest.
Näitusel välja pandud eksponaadid pärinevad Tartu mänguasjamuuseumi ja Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili õppetooli kogudest ning erakogudest. Foto: Elmo Riig / Sakala

21. veebruarini toimub Ungaris Kecskemeti mänguasjamuuseumis näitus "Eesti mänguasi - traditsioon ja tänapäev". Näitus tutvustab traditsioonilisi Eesti talulaste mänguasju, mille kõrval säravad värvika kontrastina Eesti rahvakunstist inspireeritud tänapäevased mänguasjad.


Eesti maalapsed mängisid sajandeid lihtsate asjadega, mis valmistati neid ümbritsevast loodusest saadud materjalidest - puupulkadest, käbidest, kasetohust, männikoorest, pilliroost, lugadest jms.



Laste mängud kujutasid ettevalmistust tulevaseks tööeluks - väikeste loomade ja tööriistade koopiatega, kaltsutittede ja nukumööbliga harjutati nii tubaseid kui põllutöid.



Näitusel on eksponeeritud koopiad nii talupoiste kui -tüdrukute igapäevastest mänguasjadest koos seletavate tekstidega.


Näha saab ka videofilmi Eesti traditsiooniliste mänguasjade - kaltsutite, karjaseloomade, paadi ja veelinnu valmistamisest ning vigurmänguasjadega (viruvärav, mustlaslukk, sepad, võimleja ja roniv ahv jms) mängimisest.

Näituse teise poole moodustavad tänapäevased tekstiilsed mänguasjad ja lauamängud, mille on valmistanud Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili tudengid. Lauamängude, riidenukkude ning käpik- jt mänguloomade loomisel on saadudud inspiratsiooni Eesti rahvakunstile omastest mustritest - tikanditest ja kindakirjadest ning
traditsioonilistest materjalidest.

Näitusel välja pandud eksponaadid pärinevad Tartu mänguasjamuuseumi ja
Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili õppetooli kogudest ning erakogudest.

Näituse kuraatorid on Mare Hunt Tartu mänguasjamuuseumist ja Kristi Jõeste Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles