Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734
Saada vihje

Piparkoogitaigen

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Sellest piparkoogitaignast tulevad mõnusad krõbedad piparkoogid.
Sellest piparkoogitaignast tulevad mõnusad krõbedad piparkoogid. Foto: Sille Varblane

1 kg taigna tegemiseks kulub


4 dl suhkrut


200 g võid


1 tl soodat


1/3-1/2 tl piparkoogimaitseainet


2 dl vett


600 g jahu


Suhkur valada kuiva potti ja sulatada pidevalt segades. Mingil hetkel hakkab see pruunistuma väga kiiresti ja siis peab kõik käima kähku. Vesi on vaja panna keema. Kui tekkinud siirup hakkab tumedaks muutuma, on sekundite küsimus, mil talle tuleb juurde mõru, kõrbenud maitse. Olen püüdnud pruunistamise lõpetada pigem veidi varem kui liiga hilja. Piparkoogitaigen võib siis saada küll heledam, aga vähemalt pole sel halba maitset.


Suhkur ilmselt ei sula täielikult selleks hetkeks, kui ülejäänu on paraja tumedusega.
Valasin sellele peale keeva vee, hoides näo potist kaugel, sest tekib tohutu aurupahvak. Kui siirupisse tekib mõni suhkrutükk, tuleks keeta, kuni need lahustuvad, või viimased lusikaga välja võtta.

Anum on vaja tõsta pliidilt ning lisada sooda ja piparkoogimaitseaine, mille peale siirup hakkab vahutama.

Seejärel valatakse juurde sulavõi ja lõpuks jahu, segatakse taigen ja pannakse tunniks külmikusse.

Minul on taignarullimisalus, aga jahuta saate hakkama ka siis, kui rullite küpsetuspaberil.

Läike saamiseks võib piparkooke munaga määrida.

Sellest taignast tulevad õhukesed krõbedad piparkoogid. Tegime ka pallikesi, mida väikestel lastel on hea lihtne käte vahel voolida.

Küpsetasin 200-kraadise ahju keskmises vahes 5-10 minutit ja lasksin pannil jahtuda, sest kui valada soojad pehmed piparkoogid kaussi, võivad need kuju muuta.

http://www.toidupildid.blogspot.com

Tagasi üles