PÖFFile saabub Ilon Wikland

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFFil esilinastub Ilon Wiklandi elulool põhinev dokumentaalfilm «Ma joonistan, seetõttu olen»
PÖFFil esilinastub Ilon Wiklandi elulool põhinev dokumentaalfilm «Ma joonistan, seetõttu olen» Foto: Kaader Ilon Wiklandi filmist

Homme, 29. novembril esilinastub Kinomajas Ilon Wiklandi elulool põhinev dokumentaalfilm «Ma joonistan, seetõttu olen», mida esitleb koos Wiklandiga linateose kaaslavastaja John Hakalax.

Eestis sündinud, kuid olude sunnil 1944. aastal Rootsi emigreerunud Ilon Wiklandit tunneb kogu maailm Astrid Lindgreni raamatute illustraatorina. Aastal 1954. alanud koostööst Lindgreni ja Wiklandi vahel on sündinud sellised maailma kirjandusklassikasse kuuluvad kaunite illustratsioonidega teosed nagu «Mio, mu Mio», «Väikevend ja Karlsson katuselt», «Bullerby lapsed», «Röövlitütar Ronja», «Vennad Lõvisüdamed» jne.

Sellel pühapäeval, 29. novembril kell 12.00 Viru Keskuse «Rahva Raamatus» esitleb kunstnik koos Leelo Tunglaga nende ühist raamatut «Jõuluajal juhtuvadki imed».  
Kell 17.45 on võimalik Wiklandiga kohtuda Kinomajas, kus toimub kunstniku elulugu ja kunstnikuks saamist kirjeldava filmi «Ma joonistan, seetõttu olen» maailma esilinastus.

See on dokumentaalfilm kindlameelse ja kartmatu eestlanna Ilon Wiklandi lapsepõlvest ja kasvuaastatest ning arenemist iseseisvaks ja ametialaselt edukaks nooreks inimeseks. Kuuleme tema elust Tallinnas ja Haapsalus ning sellest, kuidas ta vanavanemate hoole all sirgus.

Emotsionaalseid kirjeldusi lapsepõlvemängudest sõprade ja koer Titoga toetavad originaalfotod, arhiivikaadrid, lavastatud stseenid ja Iloni enda joonistused. Siis aga saadeti Ilon üksinda põgenikuna Rootsi pool aastat pärast Tallinna pommitamist 1944. aastal.
Saanud tuge oma Stockholmis elavalt kunstnikust tädilt, otsustas ta samuti kunsti õppida.

Hiljem kohtas ta oma tulevast tööandjat ja järgmise 40 aasta lähimat sõpra, Astrid Lindgreni. Saame võimaluse sukelduda Lindgreni maagilisse maailma läbi tema tuntuimate raamatute, kui Ilon kirjeldab illustreerimise põnevat protsessi, mille käigus sündisid klassikalised tegelaskujud nagu vennad Lõvisüdamed ja Karlsson katuselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles