Siirile ja Viivi: ootame, et tulevikus seoksid meid alatiseks dünastia tugevad sidemed

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Sõnajalg - Esmaspäeval 23. novembril valmis Baltic Disc tehases ansambli Sõnajalg uus eestikeelne muusikaalbum "Taevane roos", mille esmatiraaž on 10 000 plaati - Tähtsa sündmuse puhul kinkisid Oleg ja Andres Siirile ja Viivile kaunid teemantkõrvarõngad.
Ansambel Sõnajalg - Esmaspäeval 23. novembril valmis Baltic Disc tehases ansambli Sõnajalg uus eestikeelne muusikaalbum "Taevane roos", mille esmatiraaž on 10 000 plaati - Tähtsa sündmuse puhul kinkisid Oleg ja Andres Siirile ja Viivile kaunid teemantkõrvarõngad. Foto: Karli Saul
Esmaspäeval 23. novembril valmis Baltic Disc tehases ansambli Sõnajalg uus eestikeelne  muusikaalbum «Taevane roos», mille esmatiraaž on 10 000 plaati. Selle tähtsa sündmuse puhul olid Siiri ja Viivi Sõnajalg nõus andma meile online-intervjuu.

Siiri, mitu last Sul on ja Viivi mitu Sul on ning kuidas poisid-tüdrukud jagunevad? Näete igatahes super head välja!

Siiri: Tänan komplimendi eest! Meil on kolm last, üks tütar ja kaks poega, neljas laps oli poeg, kes elas vaid ühe päeva.

Viivi: Aitäh! Meie peres on viis last: kaks tütart, kelle vahele mahub poega.

Millised inimesed teid teie arvates enim kuulavad?

Arvame, et meid kuulavad erinevas vanuses inimesed, noortest vanadeni.

Kas teie lapsed ka laulavad?

Jah laulavad. Nad ei ole pühendunud sellisel viisil nagu meie, kuid nad mängivad klaverit, kitarre, trumme... ja õpivad muusikat jätkuvalt. Ehk varsti teevad oma bändi?

 Kui tihti Saaremaal aega veedate?

Kõik suved, jõulud, tihti ka nädalalõpud.

Miks te käite samasuguste riietega? Kas ära ei tüüta?

Vastupidi, see on meile põnev, oleme sisemiselt piisavalt erinevad, et lubada endale välist sarnasust.

Kas olete terve elu üritanud teineteise koopiad välja näha? Miks?

Olles sündinud kaksikõena, pole seal midagi üritada, lihtsalt sarnaned oma õele.

Kui enamus kaksikute elu läheb erinevat teed, siis meie vendadest abikaasad, ühised ideaalid ja ühine tegevus on sarnasust pigem rõhutanud.

Näete suurepärased välja! Mis on teie ilu saladus?

Täname koplimendi eest! Kui vaid saaks sellele vastata lühidalt, siiski ütleksime vaid mõned märgusõnad: armastus Jumala vastu, armastus ja austus perekonnas ja suhetes teiste inimestega, teineteise hoidmine ja toetamine, ustavus ja truudus suhetes, tervislik toitumine, füüsiline aktiivsus, mõõdukas eluviis... Üks sõna heliseb siin – harmoonia.

Mis on teie lemmik-ilutooted? Kas kasutate ka sarnaseid tooteid?

Oleme kasutanud mitmeid erinevaid, lemmikuteks on Sisley ja Cappuchini tooted. Sellel suvel tarvitasime Veld’s tooteid, mis ka oli väga hea.

Kuidas suhtute iluoperatsioonidesse? Kas olete kirurginoa all käinud?

Kui naine leiab, et iluoperatsioon tuleb temale kasuks, miks siis mitte. Meie kirurgi noa all ei ole käinud.

Kui vanad te täpselt olete?

See küsimus jääb vastamata.

Kus te tööl käite? Ja kui hetkel ei käi, siis kus käisite?


Meie töö on meie perekond, meie kutsumus ja abikaasade rajatud ettevõtted.

Milline näeb välja teie argipäev?


Argipäevi meil polegi, iga päev on uus ja kordumatu, kõik päevad pisut erinevad. Seal on perekonnaga ühine hommikueine, jõusaal või  fitness, loomehetked, Piibel ja hea kirjandus, kokkamine, poeskäimine, töö stuudios...

Kas teie mehed teevad teile kogu aeg kingitusi ja kas need on ka alati sarnased?

Jah, teevad küll kingitusi, sarnaseid kingitusi on ka küll. Kõige ilusam kingitus on kui hommik algab tema naeratusega ja sõnadega: «Tere hommikust mu kallis!»

Mis on kõige kallim kink, mille olete oma kaasadelt saanud?

Kõige kallim kingitus on nende armastus, truudus ja püsiv innustus.

Kummal teist on rohkem lapsi?

Viivi-Olegi peres 5 last, Siiril-Andresel 3 last.

Kas mehed teid omavahel sassi pole kunagi ajanud? Rääkige mõni lõbus juhtum.

Jah, on küll sassi ajanud, kuid ainult hämaras ja selja tagant. Kuid iga kallistus teeb alati ainult head.

Kas usute, et Eestimaal on veel paremad päevad ees? Kas olete saanud viimasel ajal ka ilmutusi, mis ajad meid ees ootavad?

Usume Eesti paremasse tulevikku, kuid see sõltub sellest, mida me investeerime oma hinge ja vaimu. Ühiskond ei saa püsida vaid materiaalsetel väärtustel. Kui puudub metafüüsiline e. vaimne, kõrgem tasand, siis pole meil tulevikku.

Mida te tulevikult oma pere jaoks kõige rohkem ootate? Vastake palun eraldi.

Siiri: Ootan, et pere jääks hoidma ühte nagu ta alati on hoidnud. Ootan, et mu pojad oleksid oma isa sarnased. Tütar on nii armas, et temalt ei oskagi ma midagi oodata.

Soovin, et lapsed võiksid leida oma õige armastuse ja luua õnneliku ja püsiva perekonna nagu meil.

Viivi: Ootan, et tulevikus seoksid meid alatiseks dünastia tugevad sidemed ja et igaüks meie lastest võiksid leida oma tee ja kutsumuse.

Kas kasutate ka Botox-süste?

Ehk küsite ka, mis värvi aluspesu me kanname? 

Kas olete mõelnud laulustiili muutmisele? Ma mõtlen, et seda väristamist võiks natuke maha keerata. Teie laulude sõnum on ju hea aga esitus on vahel kõrvakriipiv, et see sõnum läheb võib-olla kaduma. Muidu edu!


Täname edu soovimast! Meie laulustiil on olemuselt sama, kuid muidugi me liigume ajas edasi.

Kas olete ka professionaalset laulu õppinud?

Oleme küll.

Kas käite tihti välismaal? Mis on teie lemmikriik?

Mehed äritegevusega seotult päris sagedasti, meie mõned korrad aastas. Lemmikriik on Eesti.
      

Kuidas see abielu teil mõlemal ikka nii õnnelik on?

Sellepärast, et meil on Armastus.

Kas muusika tegemine on teie kõige lemmikum hobi?

Muusika tegemine on meie kutsumus, jah see on lemmiktegevus.

Lapsed on teil enamus juba suured, millega nad tegelevad? Endiselt sama hakkajad kui lapsepõlves?

Mõlema pere lapsed on lõpetamas oma kõrgkoole ja rajanud omad äriettevõtted.

Kas käite endiselt igal hommikul 10 km jooksmas?

Suviti Saaremaal 7- 10 km. Tallinnas on spordialad erinevad.

Kas on nii, et kui finants otsa saama hakkab siis on kindel minek hakata tegema Kristlikku (usklikku) muusikat?  Minu jaoks on alati olnud uue maailma usunditel juures väga kommertsi maitse. Jumal saab kõigega hakkama, aga mitte rahaga? Mida selle peale kostate?

Meie uus  cd-album on muusikalettidel müügis alla omahinna ja 10.-21. destsembri toimuv kontsert-tuur Eesti suuremates linnades on piletihinnaga 100 krooni, millega kaasneb cd-album kingituseks. Selle juures ei saa küll olla kommertsi maitset!

Kas teil vahel tülisid omavahel Viivi ja Siiri ka on? Mille pärast enim tülli lähete?

Üldiselt pole tülitseda tavaks, kui see siiski õnnestub, lepime kiiresti ära. Juhtub harva, ei mäletagi. 

Kuidas teie lapsed omavahel hakkama saavad?

Nad hoiavad väga kokku.

Mis on teie abieluõnne saladus?

Oskus armastada ja austada teist inimest enda kõrval, innustada teda selles, milles tema on parim, see annab ka endale tiivad.

Kust te kõik need ilusad ühesugused riided ostate?

Selleks me palju vaeva ei näe, see lihtsalt juhtub nii. Vajadusel viitsib ka Andres selleks aega võtta.

Kas te vahel Tallinnas väljas lõbutsemas ka käite või ei sobi see teie usuga kokku? Kui käite väljas, siis kus?

Väljas me lõbutsemas ei käi.

Mis äri te ajate, et nii hästi elate? Kas kõik ärid on teil ühised?

Ettevõtmisi on meil erinevaid, kõige tulutoovam on hetkel taastuv energeetika. 

Edu Teile ja Teie perele edaspidiseks! Palun rääkige, kas olete olnud kristlased lapsest saadik, või leidsite Jumala hiljem? Kui hiljem, siis kuidas ja millal?

Oleme Jumalasse uskunud lapsepõlvest saadik, nii kaugele kui mäletame. Kuid elu muutev kristlik kogemus oli meil 16-aastastena.

Nägin osaliselt TV-s Teie viimast saadet, seal oli juttu sellest, et toitute väga tervislikult. Millistest kauplustest teete oma igapäevaseid oste?

Käime põhiliselt oma kodu läheduses asuvates toidukauplustes: Stockmann, Kaubamaja, Solarise keskus ja Rimi. Terviseletid on igal pool.

Kuidas suhtute nendesse, kes teid solvavad ja alavääristada püüavad?

Suhtume mõistvalt, see on iga inimese vaba valik alandada teisi ja solvata või mitte seda teha.

Tegelikult, kui te olete usklikud ja usute piiblit, kas te siis ei leia sealt ,et teie rikkus on vastasolus Jeesuse enda õpetustega, ehk teda tsiteerides, «On kergem kaamlil minna läbi nõelasilma, kui rikkal inimesel pääseda Jumala kuningriiki…»

Ometi ei seisne rikkus asjade omamises vaid pigem nende asjade jagamises, mis meile on antud, et sellest ka teistele tõuseks kasu. Piiblis on pilt usuisa Abrahami elust, kes oli tolle aja üks rikkamaid mehi. Temast pärinebki Iisraeli rahvas.

Kas teie südametunnistust ei vaeva, et lasete oma ahnusest ja ärihuvidest hävida muinsusväärtusel Aia tänaval (mälestus rahvakirjanik Lutsust) ja Pirita teel? Kas te ei arva, et see on patt? Kas te kunagi mõtlete ka Jumala karistusele, mis teid ees ootab?

Nende teemadega tegelevad meie abikaasad, kuid siiski võime vastata, et Vana-Viru tänaval (mida ekslikult pidasite Aia tänavaks) on puumaja sisemiselt nii lagunenud ja aja jooksul korduvalt põlenud, et selle taastamine on küsitava väärtusega.

On teada, et rahvakirjanik Luts oli seal lühiajaliselt vaid apteekriks. Nii Vana-Viru, kui ka Pirita tee hoonete tulevik sõltub läbirääkimistest Tallinna Linnavalitsusega.

Räägite, et materialism on vale ja paha ja et teie ei poolda seda ja mis kõik veel. Sellegipoolest elate Saaremaal villades, oma helikopter, oma tuulepark (ühe püsti panemine maksab üle miljoni, teil on neid vist ?)

Ja nagu hiljuti siin lugeda sai, kinkisid mehed teile teemantkõrvarõngad ja safiiride ja jumal teab millega ehted on valmimisel. Hallloooo? Me pole materialistlikud? KAS SEE POLE MITTE SILMAKIRJALIK?

See teie suur jumalausk ja mis kõik veel mida te kuulutate tundub ainult ühe suure rahva lollitamisena, eriti veel, kui te sellist juttu suust välja ajate. Mida te selle peale kostate?

Ühiskonnas, mis on hiljaaegu vabanenud sotsialismi ja kommunismi ahelaist, on selline küsimus ja selle alatoon mõistetav, kuid arenenud lääneriikides on sellise küsimuse asetus absurdne! Näiteks Ameerika Ühendriikides on enamus miljonäridest tõsised kristlased.

Tõepoolest ei peitu tõeline rikkus materiaalsetes väärtustes, hinge ja vaimu rikkused on sellest mõõtmatult suuremad. «Teemantkõrvarõngaks» oli meie elu kitsamatel aegadel ka mehe kingitud üksik roos.

Kuidas leidsite tee Jeesuseni? Mis paneb Teid temasse nii sügavalt uskuma?

25. märtsil 1979 põlvitasime Saaremaal, Pahapilli küla väikeses kirikus suure Jumala ette, et usaldada oma elu Temale. Ütlesime mõlemad: «Jeesus, tule minu südamesse, andesta mu vead ja loo mu elu uueks». Ja Ta tuli.

See kogemus ja Piibli õpetus ongi meie usu aluseks. Elu koos Jumalaga on nii loomulik, et Tema lähedust võib kogeda igal päeval.

Kas te oskate ka helikopterit juhtida?

Jah, ripplennus suudame kopterit juhtida juba iseseisvalt, see on ka kopteri juhtimise õppimisel kõige raskem etapp. Kui Andresel ja Olegil lennu õppetunnud juba tehtud, siis meil siiski pooled veel ees. 

Kas tõesti elavad kaks abielupaari niimoodi lähestikku nagu teie? Vähemalt läbi meedia jääb selline arusaam. Millest on see tingitud? Kas te ei tunne vahel puudust privaatsusest?

Meie ümber on avarust piisavalt, et privaatsuset puudust mitte tunda. Samas on mõlemal perekonnal oma kodu nii Tallinnas kui Saaremaal.

Kas olete teinud Jumalavalgust kartvaid tegusid?

Eesmärk elada jumalakartlikult ja südmaetunnistuse järgi. 

Kas teil on ka mõni koduloom?


Saaremaal on kass Miia ja koduõuel elama asunud minijänesed – neid kolm.

Mida te arvate inimestest kes ei usu Jumalat? Ausalt paluks.

Vastaksime mõttetarga ja kirikuisa Aurelius Augustinuse sõnadega: «Õnnelikuks ja targaks võib pidada üksnes neid, kes siinse viivad ühendusse sealse lõppsihiga».

Kas elate piibli järgi?

Jah, püüame seda teha parimal viisil.

Mina usun näiteks, et Jeesus oli tulnukas. Mis teie arvate? Kas te muidu usute tulnukate olemasollu?

Jeesus on Jumala poeg, kes tuli maailma meid lunastama ja päästma. Ta ei olnud tulnukas.

Usume, et ekssisteerib tsivilisatsioone väljaspool meie maailma.

Tere Siiri ja Viivi! Olen Teie suur fänn. Küsiksin seda, et milles seisneb Teie edu võti? Olete alati edukad ja tulete igast olukorrast võitjatena välja!


Täname tunnustuse eest! Oleme murdnud raskustest läbi, sest meil on usk, lootus ja armastus! Usk näeb asju, mis pole veel sündinud, lootus astub homsesse päeva ning armastus annab jõu ja tiivad.

Mis hoiab neiusid Sõnajalgasid nii heas vormis?

Ikka ja jälle – oma mehe armastus! Sinna juurde kõik muu, kaasaarvatud tervislik toitumine, füüsiline aktiivsus jne.

Kas veider pole kogu aeg ühesuguse soengu, meigi ja riietega olla? Kas mitte iialgi pole tahtnud välja näha ENDA moodi?

Oleme piisavalt iseENDAD, et pole kartust väliselt sarnaneda.

Tahtsin teid tänada, kuna teie muusika on mind rasketel hetkedel aidanud. Soovin teile tõesti jaksu ja jõudu, kuna lugedes neid nö. küsimusi, on hästi näha, et kristlasi ei sallita, kuid eks see on ju alati nii olnud ja tõenäoliselt ka nii jääb.

Tahtsin teistele kommenteerijatele veel öelda, et (enamik) kes kritiseerib õdede Sõnajalgade välimust, leides, et see on saavutatud tänu keemiale ja meigile, siis küsiks teilt, kas te ise siis tõesti meiki ei kanna?

Ja kui paljud superstaarid, kelle sarnased te oma unistustes tahate olla, kui paljud neist siis tõesti näevad välja loomulikud? Seda lihtsalt mainisin, kuna ma saan aru et asi ei ole krohvis ega iluoperatsioonides, see on lihtsalt puhas Jumala armastus, tervislikud eluviisid ja toit. 

Aga et kui juba küsida midagi, siis milline lugu teile endale kõige rohkem teie uuelt plaadilt meeldib?

Kõige huvitavam on, et kui varasematel albumitel on kujunenud ka oma lemmiklood, siis sellel uuel albumil «Taevane roos» ei ole jõudnudki lemmiklugu veel tekkida, kõik lood meeldivad. Kui, siis ehk «Tõuse».

Jumala õnnistust uuele plaadile. Loodan, et eesti inimestele jõuab ehk hea sõnum Kristusest kohale. Olen ise ka kristlane ja võin öelda, et meile Eestimaale on hädasti ärkamist vaja.

Minu küsimus oleks, kas te usute peatset koguduse ülesvõttu ja suurt viletsusaega, mis on maa peale tulemas peale ülesvõttu?

Väike palve oleks ka, äkki kingiksite mulle oma uue plaadi. Ise ma laulda ei oska.  Kuulan põhiliselt kristlikku muusikat, kui tegelen joonistamisega. Kui jah, siis kust plaadi kätte saaksin?


Jah usume, et see aeg tuleb. Saadame kindlasti plaadi, kui annad teada oma aadressi.

Mida arvate väljendist «Teadus lennutab meid kosmosesse, religioon hoonetesse»?

Vastame Blaise Bascali sõnadega: «Mõistuse viimane samm on tunnistada, et on olemas lõpmata palju asju, mis jäävad tema haardeulatusest välja... Kui isegi loomulikud asjad jäävad selle haardeulatusest välja, mis siis veel üleloomulikest rääkida».

Mäletan teid Mustamäel olevast lasteaiast, kus olite vist praktikal. Lapsed olid teist väga vaimustuses, samuti ka kõik lasteaia kasvatajad. Olete veel sama säravad ja tublid, kui siis kaheksakümnendate alguses.

Edu, sära ja päikest! Küsimus oleks, kas jõudsite peale praktikat ka mõnes koolis või lasteaias töötada?

Jah. Oleme töötanud lühiajaliselt lasteaiakasvatajatena ja see kogemus on olnud eriti väärtuslik ja hinnaline. On suur rõõm kuulda, et meid sellistena mäletatakse, eriti just lapsed. Vahepeal oleme õppinud Concordia Ülikoolis meediat, hiljuti ka lennundust ja meie teoloogia alased õpingud jätkuvad pidevalt.

Kuidas te oma kaasadega tuttavaks saite ja kas kohe oli selge, et kellele kes meeldib (te ju nii ühte nägu)?

Esimene kohtumine toimus Saaremaal, kui olime tegemas keskkooli viimast lõpueksamit. See toimus Kuressaare tolle aja sööklas, kus esimene äratundmine käis südamest läbi.

Kooli lõpetamise puhul planeerisime puhkusereisi Sotši. Kui Andres ja Oll soovisid samal ajal meiega Eestis kohtumist kokku leppida, teatasime telefonis et sellel ajal viibime kahjuks Sotšis.

Poisid vastasid: « OK!, eks kohtume siis Sotsis». Meie suureks üllatuseks see kohtumine toimuski 22. juulil 1981 õhtul kell 21:00 Sotši kesklinna fontäänide all. 

Seal Sotšis ühel õhtul päikeseloojangul ütles Oll Viivile: «Tüdruk, Sa meeldid mulle». Ja kui Siiri jäi Andresega sumedas suvöös sillale pikalt vestlema, kus toimus imeline äratundmine, sai ta südööl koju jõudes Viivilt tõsiselt noomida.

Olen ajakirjanik ja tunnen huvi, keda peate enda sihtgrupiks? Kas olete end kursis hoidnud ka viimase kümnendi muusikaliste arengutega, sest eile toimetuses plaati kuulates jäi küll mulje, nagu oleksite jäänud toppama 90ndate algusaastatesse (palun mitte solvuda!). Tänan!


Eksite! Vastupidi, oleme oma muusikaliste arengutega tänases päevas, väljendume kaasaegses helikeeles, meie käsutada on hetke moodsaim stuudiotehnika ning andekaimad muusikaloome kaastöötajad.

Mis tähendab Jumal teie jaoks ja kirik?


Siiri:
Minu jaoks on Jumal tarkus ja tunnetus, armastus ja rahu, hingerõõm ja vaimu vabadus. Uue päeva valgus ja igaviku lootus. Kirik kannab seda sõnumit!

Viivi: Jumal on armastus, Ta on universumi kõrgeim võim! Kirik on Tema maapealne institutsioon.

Kas jagate plaate tasuta? Kas poleks mõttekam olnud kogu plaaditegemise raha vaestele kinkida?

Uue albumi «Taevane roos» esitluskontserditel 10.-21. detsembrini Eesti suuremate linnade kontsertsaalides kingime igale kontserdikülastajale uue plaadi.

Kinkida lootuse sõnumit meie lauludes on palju enam, kui kinkida raha. Plaat on muusikalettidel vaid 99 krooniga.

Miks te Raplasse esinema ei tule? Niiiiiiiii väga tahaks teid näha…

Tule Tallinnasse Nokia Kontserdimajja 14. detsembril kell 19:00. Seal saad meid näha!

Mis on teie elu moto? Vastake palun kumbki eraldi. Aitäh!

Siiri: Tee teistele sama, mida sa tahaksid, et teised sulle teevad!

Viivi: Andesta teistele nende eksimused, siis ka sulle andestatakse!

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles